J.H. Groot BV Hoge- en Lagedruk Gieterijen - Vonkverspaning Nijmegen


ArchiefvormerJ.H. Groot BV Hoge- en Lagedruk Gieterijen - Vonkverspaning Nijmegen
Andere namenJ.H. Groot BV Kopergieterij en Metaalbewerking
Nonferro Gieterij J.H. Groot N.V.
J.H. Groot Koper- en Metaalgieterij N.V.
J.H. Groot Transformatorenfabriek N.V.
Archief500 J.H. Groot BV Hoge- en Lagedruk Gieterijen - Vonkverspaning Nijmegen
Soort entiteitOrganisatie
Type instellingParticulier
RechtsvormFirma, vennootschap onder firma, naamloze vennootschap, besloten vennootschap
Datering1940
PlaatsTilburg, Oude Molenbochtstraat (nu: Dijksterhuisstraat) 13-15 (1941-1953)
Hooge Zwaluwe, Stationsweg 5 (1949-1953)
Nijmegen, Mercuriusstraat 1 (1953-1988)
GeschiedenisIn 1920 namen de gebroeders Mattheus en Antony Groot het initiatief tot de oprichting van de firma J.H. Groot te Tilburg, genoemd naar hun vader. In 1940 werd de firma J.H. Groot Kopergieterij en Metaalbewerking N.V. omgezet in een vennootschap onder firma.

Geleidelijk groeide het bedrijf zozeer, dat in 1949 een tweede fabriek geopend werd te Hooge Zwaluwe, de Transformatorenfabriek en Metaalbewerking genoemd. A. Groot werd directeur van de Kopergieterij te Tilburg en M. Groot werd directeur van de Transformatorenfabriek in Hooge Zwaluwe. In 1949 trad M. Groot af als directeur; zijn opvolger was J.L.M. Peijs.

Omdat beide bedrijven ter plaatse niet konden uitbreiden en omdat het bedrijf in Lage Zwaluwe door de watersnoodramp was getroffen, verhuisde J.H. Groot de activiteiten in 1953 naar Nijmegen. Toch werd in 1958 nog een aandeelhoudersvergadering in Tilburg gehouden. In een nieuw fabriekscomplex aan de Mercuriusstraat startte het bedrijf met ongeveer 100 man personeel. Het bestond toen uit een zandgieterij en een bedrijf voor metaalbewerking. De zandgieterij werd later afgestoten

In 1958 was de situatie van de Kopergieterij financieel zo slecht geworden dat de bank eisen stelde o.a. ten aanzien van de leiding. Gevolg hiervan was dat A. Groot het directeurschap ontnomen werd, terwijl hij tevens nog financiële steun moest geven aan de Kopergieterij. De heer Peijs werd in zijn plaats directeur. Later was er sprake van moeder- en dochteronderneming voor respectievelijk de Transformatorenfabriek en Metaalbewerking en Kopergieterij.

In 1972-1973 werden de N.V.'s omgezet in B.V.'s. De namen van de beide fabrieken wijzigden zich in de loop der tijden regelmatig. Begin jaren 1980 luisterde de firma naar de naam J.H. Groot B.V. Hoge en Lagedruk Gieterijen - Vonkverspaning.

In de jaren tachtig volgden enkele overnamen door andere bedrijven en in december 1986 nam J.H. Groot zelf het failliete CC Controls uit Nijmegen over. De Gelderse Ontwikkelings Maatschappij droeg een half miljoen gulden bij omdat het metaalbedrijf hierbij ook personeel overnam. Financieel ging het echter minder goed met het bedrijf. In de zomer van 1988 ging J.H. Groot Metaalbewerking/Controls International failliet. Er werkten toen tussen de 100 en 200 mensen.
Functies, beroepen of activiteitenHet exploiteren van een gieterijbedrijf en een transformatoren- en machinefabriek en het handel drijven dat hiermee verband houdt.
Bron(nen)De Gelderlander, 1953-1988.