Letterkundige Gymnasiastenvereniging Utile Dulci


ArchiefvormerLetterkundige Gymnasiastenvereniging Utile Dulci
Archief253 Letterkundige Gymnasiastenvereniging Utile Dulci Nijmegen
Soort entiteitOrganisatie
Type instellingParticulier
RechtsvormVereniging
Datering1887-1897
PlaatsNijmegen
Algemene contextTwee jongens uit de derde klas van het Stedelijk Gymnasium hadden in het schooljaar 1887-1888 het plan opgevat een clubje op te richten om het houden van voordrachten te oefenen. Nadat dit plan was mislukt, blies de heer A.W. van Geer, docent Nederlandse taal- en letterkunde, het nieuw leven in.
GeschiedenisOp 2 oktober 1887 richtten de twee jongens alsnog de vereniging Utile Dulci (‘het nuttige met het aangename’) op. Hoewel er al snel een degelijke organisatie was, bleek verdeeldheid onder de leden vanaf het begin een zwakte van de vereniging, zo constateerde het bestuur in het eerste jaarverslag. In de eerste vijf jaar telde de vereniging in totaal een kleine 40 leden.

Na april 1892 was Utile Dulci tijdelijk slapende. De redenen daarvoor zijn niet helemaal duidelijk. Liep het ledenaantal te ver terug of was onenigheid over een benoeming de oorzaak? Op 4 februari 1893 werd de vereniging heropgericht. Vanwege het lage ledenaantal werden de vergaderingen vanaf eind 1896 geschorst. Een brief uit februari 1897 Waarin de tweede secretaris aan de voorzitter vraagt of de vereniging heeft opgehouden te bestaan is veelzeggend.
Functies, beroepen of activiteitenHet doel was de kennis van de Nederlandse taal en letterkunde onder de gymnasiasten te bevorderen door het houden van voordrachten, improvisaties, het leveren van schetsen, enzovoort.
Structuur of genealogieHet bestuur bestond uit vijf leden: een praeses (voorzitter), een vice-praeses, een abactis (secretaris) I en II en een quaestor (penningmeester). Elk schoolseizoen werd een nieuw bestuur gekozen. Er waren gewone, buitengewone en ereleden. Alleen (oud-) gymnasiasten van de vier hoogste klassen werden aangenomen als lid.