Diesen, G. van


ArchiefvormerDiesen, G. van
Andere namenGerrit van Diesen
Archief159 Ingenieur van Waterstaat G. van Diesen
Soort entiteitPersoon
Type instellingParticulier
Datering21/5/1826-5/4/1916
PlaatsDen Haag
GeschiedenisBegin van zijn loopbaan
Van Diesen, geboren in Den Haag, studeerde aan de Koninklijke Academie in Delft en ging na het behalen van zijn diploma in 1848 als civiel ingenieur aan het werk bij het ministerie van Waterstaat. Vanaf 1858 bestudeerde hij de mogelijkheden tot overbrugging van de grote rivieren. Hij werd in 1860 belast met het ontwerp van de spoorbrug over de Lek bij Culemborg. De brug had bij de oplevering in 1868 de langste overspanning van Europa.

Van Diesen in Nijmegen
In maart 1865 vroeg de gemeenteraad van Nijmegen aan de Waterstaat onderzoek te doen naar de oorzaken verzakkingen van de Waalkade en de maatregelen die daartegen waren te nemen. Van Diesen en zijn collega L.A. Reuvens brachten van hun onderzoek verslag uit in december.

Later carrière
Van Diesen maakte verder carrière bij Waterstaat: in 1874 werd hij hoofdingenieur in Zeeland, in 1881 werd hij overgeplaatst naar het district van de Maas en de Merwede. Hij werd in 1886 verantwoordelijk voor het beheer van alle rivieren in Nederland, twee jaar later werd hij inspecteur van de Waterstaat en in 1892 hoofdinspecteur. Hiernaast was hij actief voor de Akademie van Wetenschappen en het Koninklijk Instituut van Ingenieurs. Voor zijn werk kreeg hij diverse onderscheidingen.

Op 89-jarige leeftijd kwam Van Diesen in zijn geboortestad te overlijden.
Functies, beroepen of activiteitenCiviel ingenieur
Bron(nen)Wikipedia.nl.
Veenendaal jr., A.J., ‘Diesen, Gerrit van (1826-1916)’, in: Biografisch Woordenboek van Nederland.