722 Cineast J. Ivens 1911 - 1989


VerwervingHet Joris Ivens Archief van de Europese Stichting Joris Ivens is in depot bij het Gemeentearchief Nijmegen.
Na een reorganisatie en de verhuizing van de Europese Stichting Joris Ivens naar Nijmegen in 1997, zijn alle archieven van de Europese Stichting Joris Ivens, en dus ook het Joris Ivens Archief, ondergebracht bij het Gemeentearchief Nijmegen, waar zij ook geraadpleegd kunnen worden.
OrdeningJoris Ivens, documentarist van de 20ste eeuw

Het Joris Ivens Archief van de Europese Stichting Joris Ivens is in depot bij het Gemeentearchief Nijmegen. Hier kan het archief via de studiezaal van het Gemeentearchief geraadpleegd worden tijdens de daarvoor geldende openingstijden. Een exemplaar van deze inventaris is daar in te zien, maar de inventaris is ook via de computers van de studiezaal te raadplegen. Voor andere informatie betreffende Joris Ivens kunt u terecht bij de Europese Stichting Joris Ivens.

Net zomin als deze inventaris kan geven, geeft het Joris Ivens Archief geen volledig beeld van de persoon en cineast Joris Ivens. Deze inventaris kan dus niet beschouwd worden als een biografie of een filmografie. Zo zijn bijvoorbeeld niet alle filmprojecten die in deze inventaris genoemd zijn daadwerkelijk gerealiseerd. Hieruit blijkt dat deze inventaris een bron voor onderzoek is, en niet het resultaat van onderzoek is. En zoals al eerder gezegd: er valt nog veel te onderzoeken.

Naast het Joris Ivens Archief beheert en acquireert de Europese Stichting Joris Ivens nog andere verzamelingen die betrekking hebben op de cineast Joris Ivens. Ook van deze collecties zullen inventarissen gemaakt worden, zodat uiteindelijk een reeks inventarissen ontstaat waarmee alle verzamelde archieven toegankelijk gemaakt worden. Met de inventaris van het Joris Ivens Archief zit het werk er dus nog lang niet op: behalve het acquireren van andere verzamelingen en het completeren van het Joris Ivens Archief, zullen ook deze verzamelingen geïnventariseerd en ontsloten worden. Het belangrijke begin is echter gemaakt.

Bij verwijzingen naar stukken uit het Joris Ivens Archief in een publicatie, van welke aard dan ook, dient dit bij het eerste citaat als volgt aangehaald te worden: Kees Bakker, Inventaris van het Joris Ivens Archief, Europese Stichting Joris Ivens, Nijmegen, 1998, Inv. nr. JIA ***, waarbij in de plaats van *** het inventarisnummer vermeld wordt, zoals dat in de inventaris bij de desbetreffende stukken te vinden is. Bij volgende verwijzingen kan volstaan worden met JIA ***, waar in plaats van *** het desbetreffende inventarisnummer ingevuld wordt.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Velden met een zijn verplichte velden.