146 Collectie vooronderzoek Nijmeegse oorlogsgeschiedenis door professor L.J. Rogier (1940) 1953 - [circa 1962]


Hoofdcategorie 5 Defensie en oorlog
Subcategorie 5.5 Tweede Wereldoorlog
Hoofdcategorie 16 Onderwijs en wetenschap
Subcategorie 16.4 Wetenschappelijk onderwijs en onderzoek
Archiefvormer Rogier, L.J. (1894-1974)
Periode (1940) 1953 - [circa 1962]
Bereik en inhoud De collectie bevat correspondentie, aantekeningen bij stukken uit diverse archieven, bronmateriaal en documentatie, aangelegd tussen 1953 en circa 1962 in het kader van een vooronderzoek naar Nijmegen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Omvang 0,375 m.
Medium Papier
Openbaarheid Deels openbaar
Verantwoording J. van der Linden (1987), R. Meijer (2016)
Geschiedenis van het archief In 1953 verzochten Burgemeester en Wethouders aan professor L.J. Rogier ter gelegenheid van de tienjarige herdenking in september 1954 een historisch verantwoord geschrift te vervaardigen over de bevrijding van Nijmegen. Rogier verklaarde zich bereid onder het voorbehoud dat zijn uiteindelijke beslissing afhing van de kwaliteit van het bronnenmateriaal. Kennelijk was dit onvoldoende, want hij heeft het werk niet geschreven.
Korte tijd later verstrekte het gemeentebestuur de ruimere opdracht een boek te schrijven over Nijmegen in oorlogstijd. Ambtenaren van de gemeente waren behulpzaam bij het verzamelen en uittypen van bronnenmateriaal. Het grootste deel van de collectie bestaat uit aantekeningen die Rogier maakte bij archiefstukken van de gemeente. Verder dan deze aantekeningen is hij niet gekomen, voor zover bekend zelfs niet tot voorstudies. Volgens J.H. Roes heeft hij zijn onderzoek om redenen van discretie gestaakt [Biografisch woordenboek van Nederland, eerste deel, 's-Gravenhage 1979, p. 494].
Begin jaren 1960 heeft Rogier zijn stukken achtergelaten bij de secretarie van de gemeente, van waar zij later zijn overgeplaatst naar het gemeentearchief. In 1987 is bij de collectie een plaatsingslijst gemaakt, waarbij enkele stukken zijn vernietigd en een brief die zich in de Collectie Oorlogsdocumentatie bevond (onder oud inv.nr. 4894) aan de collectie is toegevoegd (huidig inv.nr. 4). Ook bleek toen dat een aantal stukken die aan de collectie ontbraken, zich bevonden in het archief van L.J. Rogier (onder inv.nr. 1538) dat berust bij het Katholiek Documentatie Centrum (KDC) te Nijmegen. In 1988 heeft het KDC deze stukken geschonken aan het gemeentearchief, waar zij aan de collectie zijn toegevoegd (de huidige inv.nrs. 8a en 50).
In 2015 is de oorspronkelijke collectie formeel overgebracht naar het Regionaal Archief Nijmegen.
Verwerving Overbrenging, 2015
Selectie De volgende stukken zijn verwijderd:
- Vernietigd zijn stukken die op het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie completer aanwezig zijn, te weten vier voorlopige versies van het niet gepubliceerde werk 'De Nederlandse Duitse Vereniging en de Deutsch-Niederlaendische Gesellschaft' van J.C.H. de Pater, en delen uit de reeks 'Notities voor het Geschiedwerk' (voorstudies voor De Geschiedenis van de Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog van dr. L. de Jong).
- Nr. 314 van het archief van de Gemeentelijke Electriciteitswerken is teruggeplaatst.
- De brochure 'Nijmeegse Agenda' nr.12, september 1960, uit de Collectie Tweede Wereldoorlog Nijmegen 1932 - 2016, is teruggeplaatst.
- Een boekje getiteld 'Rotary-Herinneringen 1931-1956' van 'een Nijmeegse Rotariaan', Nijmegen 1956, is geplaatst in de bibliotheek van het Gemeentearchief, plaatsingsnummer A 217.
Verwante archieven Archief L.J. Rogier, Katholiek Documentatiecentrum Nijmegen.
AanvraaginstructieOpenbare archiefstukken kunnen via de website en in de studiezaal van het Regionaal Archief Nijmegen worden aangevraagd. Om een archiefstuk aan te vragen via onze website, gebruikt u de knop ‘Aanvragen’ op de detailpagina van het archiefstuk. Om een archiefstuk in de studiezaal aan te vragen noteert u op een aanvraagbriefje de naam van het archief en het inventarisnummer van het betreffende archiefstuk. Zie voor adres en openingstijden de website: https://regionaalarchiefnijmegen.nl.
Citeerinstructie Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met een verkorte aanhaling. Volledig: "Regionaal Archief Nijmegen (RAN), 146 Collectie vooronderzoek Nijmeegse oorlogsgeschiedenis door professor L.J. Rogier (1940) 1953 - [circa 1962], inventarisnummer …." Verkort: "RAN, verkorte titel archief, inv.nr. …".