136 Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot Bevordering der Geneeskunst, afdeling Nijmegen en Omgeving 1886 - 1983


Hoofdcategorie 15 Gezondheidszorg
Subcategorie 15.1 Medische instellingen
Archiefvormer Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot Bevordering der Geneeskunst, afdeling Nijmegen en Omgeving (1886-1983)
Periode 1886 - 1983
Omvang 3,875 m.
Medium De omvang van het atchief bedraagt 2,75 meter.
Aantekeningen In 1960 hield L.J. Rogier een lezing voor de Afdeling Nijmegen en later een voor Numaga over "de geschiedenis van de beoefening der geneeskunde te Nijmegen". Hij gebruikte hiervoor archivalia uit het archief van "de Plaatselijke Commissie van geneeskundig toevoorzicht" en uit het archief van "het leesgezelschap Hinc fructus carpit Apollo". Voor het grootste deel echter putte hij zijn kennis uit de literatuur. In 1961 hield J.A.M.J. Enneking bij gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de afdeling Nijmegen een herdenkingsrede, die hij baseerde op de tekst van Rogier, die inmiddels ook gepubliceerd was in het tijdschrift "Numaga". Enneking zegt dat hij ook gegevens uit het archief van de afdeling heeft gehaald, wat hij mede te danken heeft "aan de dochter van een Uwer oud-bestuursleden, die hem op zijn tocht heeft begeleid en voor verdere ordening van Uw archief nog belangrijk werk voor U zal kunnen en willen doen". Hij heeft, zoals uit zijn rede blijkt, o.a. de oudere notulenboeken gezien. 25 jaar later in 1986 schrijft D. de Moulin bij gelegenheid van het honderdjarig bestaan dat "vooral het ontbreken van de notulenboeken uit de periode 1886 - 1941 als hinderlijk werd ervaren".
Openbaarheid Openbaar
Verantwoording T. de Mol (1987)
Verwerving Op 12 februari 1985 werd door het Katholiek Documentatie Centrum een doos archiefstukken afgestaan aan het gemeentearchief, die behoorde tot het archief van de Afdeling Nijmegen van de (Koninklijke) Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst. Hierbij bevonden zich o.a. vier oude notulenboeken (1886 - 1940). Hoe die stukken bij het K.D.C. terecht zijn gekomen is ons niet bekend.
In de loop van het jaar 1986 is de rest van het archief, overigens verreweg het grootste deel, door ons verworven. Dat berustte gewoon bij de Afdeling Nijmegen. Min of meer bij toeval is het archief dus weer tot één geheel samengekomen.
Op 3 september 1987 is door mevrouw Gaasbeek, Hatertseweg 26, voormalig penningmeester van de afdeling Nijmegen, een gedeelte van het archief overgedragen aan het gemeentearchief.
In de plaatsingslijst van 26 maart 1987 staan verwijzingen naar deze aanvullende lijst, waar dat wenselijk is. De nummering sluit aan op de nummering van de eerste plaatsingslijst en loopt vanaf 222 tot 249.
Selectie Uit het archief zijn slechts enkele dubbelen vernietigd.
Ordening Een groot deel van het in deze lijst beschreven archief is, waarschijnlijk rond 1957 - 1958 door iemand "per onderwerp" en/of "per zaak" in enveloppen gedaan, (bijna alles onder de nummers 79 - 209). Een ander gedeelte was geborgen in ordners, met name de ingekomen en minuten van uitgaande stukken, beschreven onder de nummers 17 - 71.
Het archief is genummerd 1 - 221.
AanvraaginstructieOpenbare archiefstukken kunnen via de website en in de studiezaal van het Regionaal Archief Nijmegen worden aangevraagd. Om een archiefstuk aan te vragen via onze website, gebruikt u de knop ‘Aanvragen’ op de detailpagina van het archiefstuk. Om een archiefstuk in de studiezaal aan te vragen noteert u op een aanvraagbriefje de naam van het archief en het inventarisnummer van het betreffende archiefstuk. Zie voor adres en openingstijden de website: https://regionaalarchiefnijmegen.nl.
Citeerinstructie Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met een verkorte aanhaling. Volledig: "Regionaal Archief Nijmegen (RAN), 136 Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot Bevordering der Geneeskunst, afdeling Nijmegen en Omgeving 1886 - 1983, inventarisnummer …." Verkort: "RAN, verkorte titel archief, inv.nr. …".