1355 Gemeente Beuningen 1980-1999


Hoofdcategorie 1 Openbaar bestuur
Subcategorie 1.1 Bestuursinstellingen
Archiefvormer Gemeente Beuningen (1980-) (1980)
Periode 1980-1999
Bereik en inhoud Het archief bevat onder andere de series vergaderstukken van het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad en stukken betreffende de gemeentelijke organisatie en haar taken.
De bouwvergunningen zijn niet in dit archief opgenomen en bevinden zich nog in het gemeentehuis. De niet-openbare registers van de burgerlijke stand bevinden zich in het gemeentehuis te Beuningen. De ‘geboorteregisters’, akten van geboorteaangiften, worden 100 jaar na het opmaken openbaar, de huwelijksakten 75 jaar na het opmaken en de ‘overlijdensregisters’, akten van overlijdensaangiften, 50 jaar na het opmaken.
Omvang 113,6375 m.
Openbaarheid Deels openbaar
Verantwoording N. van Woezik (2008), Kick van IJzendoorn (2021)
Geschiedenis van het archief Na de fusie tussen de gemeenten Beuningen en Ewijk werd in 1981 een archiefverordening vastgesteld die de zorg regelde voor het toezicht op het beheer van de gemeentelijke archiefbescheiden (inv.nr. 2132). Bij de verbouwing van het gemeentehuis in 1980 werd een nieuwe archiefruimte ingericht. Deze werd in 1981 formeel aangewezen als archiefbewaarplaats. In 1985 werd een nieuwe archiefbewaarplaats gerealiseerd in de nieuwbouw van het gemeentehuis (inv.nr. 2225).

De dossiervorming gebeurde op basis van de Basisarchiefcode. In de periode van het archief werd er voor het wegwerken van achterstanden in de archiefbewerking een beroep gedaan op ondersteuning van de ODRP Groep B.V en de Archiefservice Nederland.

In verband met minimale grenswijzigingen met de gemeenten Druten en Wijchen op 1 januari 1984 werd er één hinderwet- vergunning overgedragen aan de gemeente Wijchen, en heeft de gemeente Beuningen zelf diverse bouwvergunningen van de gemeente Bergharen overgenomen. In 1986 werden bij de overdracht van het Woningbedrijf aan de Woningbouwvereniging Beuningen-Ewijk diverse archiefbescheiden over de bouw en financiering van diverse woningbouwcomplexen overgedragen.
Verwerving Enkele gedeponeerde archieven zijn afgezonderd en zullen afzonderlijk van het archiefblok 1980-1989 worden overgedragen aan het RAN.
Selectie De gemeente Beuningen heeft jaarlijks de vernietiging van archiefbescheiden uitgevoerd op basis van de vastgestelde vernietigingslijsten voor gemeentelijke archiefbescheiden en de daarvoor vastgestelde procedure. Uit de periode 1980-1989 is ongeveer 60 strekkende meter archief vernietigd.
Ordening Er is een dossierinventaris met hoofdrubrieken Organisme en Taakuitvoering. Beide hoofdrubrieken zijn onderverdeeld in subrubrieken.
AanvraaginstructieOpenbare archiefstukken kunnen via de website en in de studiezaal van het Regionaal Archief Nijmegen worden aangevraagd. Om een archiefstuk aan te vragen via onze website, gebruikt u de knop ‘Aanvragen’ op de detailpagina van het archiefstuk. Om een archiefstuk in de studiezaal aan te vragen noteert u op een aanvraagbriefje de naam van het archief en het inventarisnummer van het betreffende archiefstuk. Zie voor adres en openingstijden de website: https://regionaalarchiefnijmegen.nl.
Citeerinstructie Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met een verkorte aanhaling. Volledig: "Regionaal Archief Nijmegen (RAN), 1355 Gemeente Beuningen 1980-1999, inventarisnummer …." Verkort: "RAN, verkorte titel archief, inv.nr. …".