1366 Woningvereniging Nijmegen 1906 - 1990


Hoofdcategorie 6 Ruimtelijke ontwikkeling
Subcategorie 6.3 Volkshuisvesting
Archiefvormer Woningvereniging Nijmegen (1906-1990)
Periode 1906 - 1990
Bereik en inhoud Vergaderstukken van bestuursorganen en vanuit het werkapparaat, jaarverslagen en financiële stukken die een weerslag geven van het reilen en zeilen van de oudste en grootste woningbouwvereniging van Nijmegen. Stukken, waaronder bouwtekeningen en foto's, die een beeld geven van de nieuwbouw, het onderhoud- en de stadsvernieuwing, door de vereniging ondernomen. Stukken die inzicht geven in de positie van woningzoekenden en huurders gedurende bijna negentig jaar.
Omvang 7,625 m.
Medium 7,50 meter; papier
Openbaarheid Openbaar
Verantwoording Rob Wolf (2013)
Geschiedenis van het archief Het archief van Woningvereniging Nijmegen heeft vermoedelijk vanaf 1916, toen het eerste kantoor aan de Piersonstraat in gebruik werd genomen, aldaar berust. In 1922 verhuisde het mee naar het nieuwe kantoor aan de Nijhoffstraat en in 1990 nogmaals naar het kantoor aan Kerkenbos. In dit laatste pand het archief in een speciaal ingerichte kluis. In de jaren tachtig en jaren negentig werd het archief beheerd door een professioneel archivaris, Mariëtte Welbers.
Verwerving Tijdens een door Rob Wolf ondernomen historisch onderzoek in het archief van WVN bleek dat binnen de organisatie van Portaal Nijmegen met name directiesecretaresse Wilma Stinissen de archieven van de rechtsvoorgangers (WVN, WSN) wilde veiligstellen. Een belangrijke overweging was dat Portaal Nijmegen onderdeel is van een landelijke woningcorporatie en dat de elders gehuisveste raad van bestuur geen affiniteit met de Nijmeegse historie heeft. In 2012 is het archief geschonken aan het Regionaal Archief Nijmegen.
Selectie Vernietigd zijn dubbelen, stukken die elders (gemeente Nijmegen; Nationale Woningraad) worden gearchiveerd, stukken die uit historisch oogpunt onbelangrijk zijn en stukken die geen betrekking hebben op Nijmegen. Totaal voor het fonds Portaal: 3,75 meter
Ordening Van een oude indeling was geen sprake. Bij de inventarisatie is een hoofdindeling gemaakt tussen ‘stukken van algemene aard’ en ‘stukken betreffende afzonderlijke onderwerpen’. Beide zijn nader verdeeld in een aantal thematische rubrieken.
die tot na 1999 doorlopen, zijn in hun geheel in het archief van de rechtsopvolger van WV, WSN (archiefnummer 1588) geplaatst.
Voorwaarden voor raadpleging De openbaarheid van de inventarisnummer 245a is beperkt overeenkomstig de Archiefwet 1995, artikel 15.
Publicaties Rob Wolf, De Gezonde Woning. Honderd jaar bouwen en wonen in Nijmegen (2011);
Wolf, Van kartel tot brancheorganisatie. De geschiedenis van het Samenwerkingsorgaan van de Nijmeegse Woningcorporaties 1973 - 1995 (1997).
AanvraaginstructieOpenbare archiefstukken kunnen via de website en in de studiezaal van het Regionaal Archief Nijmegen worden aangevraagd. Om een archiefstuk aan te vragen via onze website, gebruikt u de knop ‘Aanvragen’ op de detailpagina van het archiefstuk. Om een archiefstuk in de studiezaal aan te vragen noteert u op een aanvraagbriefje de naam van het archief en het inventarisnummer van het betreffende archiefstuk. Zie voor adres en openingstijden de website: https://regionaalarchiefnijmegen.nl.
Citeerinstructie Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met een verkorte aanhaling. Volledig: "Regionaal Archief Nijmegen (RAN), 1366 Woningvereniging Nijmegen 1906 - 1990, inventarisnummer …." Verkort: "RAN, verkorte titel archief, inv.nr. …".