1290 Gemeente Gendt 1811 - 1935


Archiefvormer Gemeente Gendt 1811-1817 (1811-1817)
Gemeente Gendt (1818-2000)
Periode 1811 - 1935
Bereik en inhoud Het archief betreft de neerslag van het gemeentelijke handelen. Naast het vormen en uitvoeren van eigen beleid was een belangrijke taak van het gemeentebestuur het zogenaamde ‘medebewind’: het uitvoeren van landelijke wetgeving op het gebied van onder meer bevolkingsregistratie, burgerlijke stand, openbare orde, onderwijs, armenzorg, welzijn, ruimtelijke ordening, milieu en gezondheidszorg
Omvang 13,6875 m.
Medium Papier
Openbaarheid Openbaar
Verantwoording AoB / RAN (2016)
Geschiedenis van het archief Vanaf het ontstaan van de gemeente Gendt was de gemeentesecretaris verantwoordelijk voor het archief. De stukken werden op het gemeentehuis bewaard. In 1929 drong de provinciale archiefinspectie aan op afsluiting van het archief, mogelijk met het oog op invoering van het zaaksgewijze ordeningsstelsel volgens de Basisarchiefcode van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Omstreeks 1935 is het archief daadwerkelijk afgesloten en ging de gemeente over op de VNG-ordening. In 1942 meldde de inspectie dat de kluis ter bewaring van de archieven in orde was; 'en er valt overigens niets op te merken'. Rampzalig voor het archief waren de gevolgen van het oorlogsgeweld dat Gendt in de periode september 1944 tot april 1945 trof. In het zwaar beschadigde gemeentehuis vond men de archieven in een dermate wanordelijke en erbarmelijke toestand aan dat de inspectie vreesde dat nagenoeg het gehele archief 1818-1935 verloren zou zijn. In 1950 werd het archief in de archiefkluis van het nieuwe gemeentehuis aan de Nijmeegsestraat geplaatst. De archiefinspectie toonde zich tevreden over de wijze waarop de gemeente het herstel van het archief aanpakte. Bij een nader onderzoek naar de staat van het archief in 1982 bleek gelukkig meer van het archief bewaard te zijn gebleven dan gedacht, maar de lacunes zijn groot. Zo zijn alle negentiende eeuwse notulen van vergaderingen van de gemeenteraad verloren gegaan. Ook in de serie registers met akten van de burgerlijke stand waren er verliezen. Voor deze vernietigde delen heeft de gemeente authentieke afschriften van de akten bij de arrondissementsrechtbank laten maken, die overigens aanmerkelijk minder informatie bevatten dan de oorspronkelijke akten.
Na het opgaan van de gemeente Gendt in de gemeente Lingewaard in 2000 is een eerste beschrijvende inventaris gemaakt. Een aantal stukken werd gerestaureerd. Na behandeling ter bestrijding van schimmelvorming verhuisde het archief naar de archiefkluis in het gemeentekantoor te Huissen, van waar het in 2011 is overgeplaatst naar de archiefbewaarplaats van het Regionaal Archief Nijmegen. De analoge inventaris is in 2015-2016 omgewerkt naar een toegang in het archiefbeheersysteem Atlantis A&I.
Verwerving Overplaatsing 2011, overbrenging 2017
Selectie Het Keurboek der stad en vrije heerlijkheid Gendt en Erlecom 1762- dat bij het archief was gevoegd is in 2018 weer teruggeplaatst in het archief van de Heerlijkheid Gendt en Erlecom bij het gelders Archief. Verder heeft er geen selectie plaats gehad.
Ordening Het archief bestaat voornamelijk uit series, zoals de vergaderstukken van het gemeentebestuur, de financiële administratie, de kadasteradministratie, de burgerlijke stand, de bevolkingsboekhouding en de correspondentie. Als basisordening voor de correspondentie is tussen 1813 en 1935 het agendastelsel gehanteerd: het ordeningsstelsel waarbij de rangschikking van de stukken volgens de volgnummers van de agenda de belangrijkste ordeningsmethode was. Via de alfabetische indexen op de indicateurs zijn de bij elkaar horende archiefstukken te vinden in de kopieboeken van uitgaande stukken en in de serie ingekomen en kopieën van uitgaande stukken. Slechts enkele alfabetische indexen en de pakken ingekomen stukken zijn bewaard gebleven. Ook de series correspondentieregisters van de burgemeester en burgemeester en wethouders, publicatieregister en registers van processen-verbaal vertonen hiaten. Deze registers van processen-verbaal zijn overigens een belangrijke informatiebron. De banden met de bijlagen bij de rekeningen ebvatten ook correspondentie en besluiten, zodat ook hier informatie over diverse aangelegenheden aangetroffen kan worden.
Na bewerking van de overige Gendtse archieven in 2015-2016 is nog een aantal bestanddelen aan het archief 1818-1935 toegevoegd.
AanvraaginstructieOpenbare archiefstukken kunnen via de website en in de studiezaal van het Regionaal Archief Nijmegen worden aangevraagd. Om een archiefstuk aan te vragen via onze website, gebruikt u de knop ‘Aanvragen’ op de detailpagina van het archiefstuk. Om een archiefstuk in de studiezaal aan te vragen noteert u op een aanvraagbriefje de naam van het archief en het inventarisnummer van het betreffende archiefstuk. Zie voor adres en openingstijden de website: https://regionaalarchiefnijmegen.nl.
Citeerinstructie Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met een verkorte aanhaling. Volledig: "Regionaal Archief Nijmegen (RAN), 1290 Gemeente Gendt 1811 - 1935, inventarisnummer …." Verkort: "RAN, verkorte titel archief, inv.nr. …".