1272 Knooppunt Arnhem Nijmegen (KAN) 1987 - 2005


Hoofdcategorie 1 Openbaar bestuur
Subcategorie 1.1 Bestuursinstellingen
Archiefvormer Knooppunt Arnhem Nijmegen (1987-2005)
Periode 1987 - 2005
Bereik en inhoud Het archief bevat zowel op bestuurlijk niveau als op uitvoerend niveau een aantal series. Op bestuurlijk niveau betreft het notulen van de vergaderingen van de KANraad, College van Bestuur, Management en commissies. Op uitvoerend niveau hebben de series betrekking op vergaderstukken van werkgroepen binnen de diverse taakgebieden.
Ook zijn er stukken aangetroffen van VCC Oost, Vervoer Coördinatie Centrum, het KAN heeft deze organisatie opgericht in samenwerking met Rijkswaterstaat Oost-Nederland en de provincies Gelderland en Overijssel. In eerste instantie werkte het VVC Oost-Nederland naast VCC KAN, Na 1998 zijn beide organisatie geïntegreerd tot een organisatie VCC Oost.

Omdat in de beginperiode van het Knooppunt Arnhem Nijmegen ook archiefbescheiden bij de Provincie Gelderland werden aangeboden, en deze naderhand niet zijn opgenomen in het archief van het Knooppunt Arnhem Nijmegen, zijn enkele omslagen niet compleet.

Op grond van de in deze (deel)inventaris opgenomen stukken kan een beeld worden verkregen van de ontwikkeling en de organisatie van het KAN, welke bestuurlijke opdracht zij had en op welke wijze deze werd uitgevoerd.

Van de Stichting Telematica en de Stichting Euro Tradeport zijn bewust dossiers bewaard om de relatie aan te tonen van beide stichtingen met De Stadsregio.
Omvang 31,625 m.
Medium papier
Openbaarheid Openbaar
Verantwoording Ingeborg van den Boorn (2012)
Geschiedenis van het archief Het KAN archief is achtereenvolgens gevormd door de Stuurgroep KAN (periode 1987-1990), de Interbestuurlijke Begeleidingscommissie KAN (IBBC-KAN) (periode 1990-1994) en het Knooppunt Arnhem Nijmegen (KAN) (1994-2005). Dit verklaart waarom de archiefvorming feitelijk al begint in 1987, het oprichtingsjaar van de Stuurgroep KAN.

In de periode 1987-1994 was de Stuurgroep KAN, later de Interbestuurlijke Begeleidingscommissie KAN (IBBC-KAN) gehuisvest in het Provinciehuis te Arnhem. Daar werden ook de archiefbescheiden bewaard. De dossiers vormden met de oprichting van het KAN in 1994 de basis van het KAN archief.

Helaas zijn lang niet alle dossiers uit de periode vóór 1994 in het KAN archief opgenomen. Een aantal dossiers is tijdens verhuizingen zoekgeraakt en niet meer teruggevonden.

De periode waarover het KAN archief loopt valt samen met de periode van de inwerkingtreding (in 1994) en opheffing (in 2005) van de Kaderwet. Evenals de rechten en de plichten zijn de archiefbescheiden overgegaan op haar rechtsopvolger de Stadsregio Arnhem Nijmegen.

De dossiervorming en -ordening heeft plaatsgevonden volgens de indeling van de Basis Archief Code (BAC).
Verwerving Het archief is in 2013 overgebracht naar het Regionaal Archief Nijmegen.
Aanvullingen In augustus 2015 is er een aanvulling geweest met 12 dozen.
Selectie Voor de vernietiging van stukken uit het archief is de landelijke VNG Vernietigingslijst 1983 toegepast. Enkele stukken zijn, op advies van de gemeentearchivaris, toch bewaard. Het betreft bijvoorbeeld beschikkingen van het Besluit Locatiegebonden Subsidies (BLS). Omdat het Knooppunt Arnhem Nijmegen voor het eerst te maken heeft gehad met deze vorm van subsidieverlening is besloten om de beschikkingen te bewaren om inzicht te krijgen in dit specifieke subsidieverleningproces.
Ordening Er is gekozen om het KAN-archief te splitsen in drie deelarchieven, het eerste deel is het archief van het Bestuur van de Stuurgroep Knooppunt Arnhem Nijmegen en het tweede deel is het archief van het Knooppunt Arnhem Nijmegen. Het derde deel bevat archiefstukken die een relatie hebben met het gedeponeerde MTC Archief. Dit gedeponeerde archief is ook beschreven en is te vinden onder nummer 1276. Er is wel overloop tussen de archieven, waardoor het archief als een geheel is overgebracht naar de archiefbewaarplaats.

Naderhand is besloten om de archieven te splitsen in de archieven van de 3 archiefvormers tot 2 archieven, waarbij archieven elkaar zullen overlappen. Het archief van de stuurgroep Knooppunt Arnhem Nijmegen en het Interbestuurlijke Begeleidingscommissie Knooppunt Arnhem Nijmegen (IBBC) bestaat voornamelijk uit oprichtingsstukken, het archief van het Knooppunt Arnhem Nijmegen bevat dossiers gevormd vanuit de taken van het Knooppunt Arnhem Nijmegen.
Ook volgen we de indeling van de Basisarchiefcode.

Besloten is om de verschillende projecten bij elkaar te houden, hetgeen betekent dat projecten die al voor 1995 gestart zijn in het archief van het Knooppunt Arnhem Nijmegen te vinden zijn en niet in het archief van het IBBC.
Publicaties - Bestuur op Niveau: het KAN; evaluatierapport Knooppunt Arnhem Nijmegen
- Het elan van tien jaar KAN 1995-2005
- Hoe werkt de Regio; bestuurlijke vernieuwing in de Stadsregio Arnhem Nijmegen
(KAN)
AanvraaginstructieOpenbare archiefstukken kunnen via de website en in de studiezaal van het Regionaal Archief Nijmegen worden aangevraagd. Om een archiefstuk aan te vragen via onze website, gebruikt u de knop ‘Aanvragen’ op de detailpagina van het archiefstuk. Om een archiefstuk in de studiezaal aan te vragen noteert u op een aanvraagbriefje de naam van het archief en het inventarisnummer van het betreffende archiefstuk. Zie voor adres en openingstijden de website: https://regionaalarchiefnijmegen.nl.
Citeerinstructie Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met een verkorte aanhaling. Volledig: "Regionaal Archief Nijmegen (RAN), 1272 Knooppunt Arnhem Nijmegen (KAN) 1987 - 2005, inventarisnummer …." Verkort: "RAN, verkorte titel archief, inv.nr. …".