720 Collectie noodopvang vluchtelingen Heumensoord 2015 - 2016 (2017)


Hoofdcategorie 10 Bevolking
Subcategorie 10.3 Migratie
Hoofdcategorie 14 Welzijn en maatschappelijke zorg
Archiefvormer Regionaal Archief Nijmegen (1999)
Periode 2015 - 2016 (2017)
Bereik en inhoud De collectie bevat voornamelijk e-mails, verstuurd en ontvangen door het Stip (noodopvang@stipnijmegen.nl en vrijwilligers@stipnijmegen.nl) in de periode 2015-2017. Verder bevat de collectie een set andere bestanden, behorend bij de mailbox vrijwilligers@stipnijmegen.nl. Alle bestanden komen voort uit de organisatie van het vrijwilligerswerk op het gebied van educatie, sport en andere activiteiten.

De collectie bevat verder een set publicaties over de Heumensoordschool en de fotoserie "People of Heumensoord".
Omvang 0,03125 m.
Medium Digitaal
Openbaarheid Deels openbaar
Verantwoording Renier van de Giessen (2021, 2022)
Geschiedenis van het archief De bulk van de collectie betreft materiaal van het Stadsinformatiepunt (Stip) Nijmegen. Het Stip was betrokken bij de opvang van vluchtelingen in de noodopvang op Heumensoord. Zie voor meer algemene informatie het lemma op de website van het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis.

Na de sluiting van de noodopvang voor vluchtelingen in Heumensoord zijn de twee mailboxen van het Stip hieromtrent (noodopvang@stipnijmegen.nl, beheerd door medewerkers van het Stip, en vrijwilligers@stipnijmegen.nl, beheerd door zowel medewerkers van het Stip als vrijwilligers) medio 2017 opengesteld voor het Regionaal Archief Nijmegen (RAN). Het RAN heeft de mailboxen en een set bijbehorende bestanden uit de group office-omgeving veiliggesteld.

Verder bevat de collectie een aantal (gedigitaliseerde) publicaties over de Heumensoordschool. Dit materiaal is afkomstig van vertegenwoordigers van het primair en voortgezet onderwijs in Nijmegen.

Het archief is in 2022 aangevuld met de serie foto's "People of Heumensoord".
Verwerving Schenking 2017
Aanvullingen Het archief is in 2022 aangevuld met de serie foto's "People of Heumensoord" van Mika Kraft
Selectie Uit de mailboxen zijn de e-mails in de mappen Spam en Prullenbak niet meegenomen. Een zestal door virussen geïnfecteerde mails is ook niet overgezet.
Ordening De collectie is geordend naar de herkomst van het materiaal: de mailbox van noodopvang@stipnijmegen.nl, de mailbox van vrijwilligers@stipnijmegen.nl, de bestanden van vrijwilligers@stipnijmegen.nl en de Heumensoordschool-publicaties.

Voor de ordening van de bestanden is grotendeels de oorspronkelijke ordening aangehouden. Elke mailbox- of group office-map heeft een eigen inventarisnummer gekregen. Een inventarisnummer omvat dus over het algemeen meerdere bestanden. De beschrijvingen zijn in sommige gevallen ter verheldering aangepast. De titels van de bijbehorende bestanden zijn per inventarisnummer opgenomen in het veld Bereik en inhoud.
Voorwaarden voor raadpleging Een aantal bestanden is in openbaarheid beperkt tot 2036, 2037 of 2038 vanwege de aanwezigheid van contact- en andere persoonsgegevens van met name vrijwilligers.

Tussen deze bestanden bevinden zich ook uitvoerige lijsten met contactgegevens. Omdat dit bestanden betreft in de zin van de AVG art. 4.6 is besloten om na het verlopen van de openbaarheidsbeperking van 20 jaar deze bestanden voor nog eens 20 jaar te beperken in raadpleegbaarheid: ze zijn dan enkel in de studiezaal van het RAN te raadplegen. Het gaat om de inv.nrs. 58, 60 t/m 62, 65, 68 t/m 72, 75, 77, 79 en 81.
Fysieke kenmerken en technische vereisten De collectie bestaat volledig uit digitaal materiaal.
Bestaan en bewaarplaats van kopieën De bestanden worden beheerd in het pre-depot.
Publicaties Bots, H., De vluchtelingenstroom van 2015-2016 en de opvang in Nijmegen. Een terugblik, in: Jaarboek Numaga. Gewijd aan heden en verleden van Nijmegen en omgeving, jaargang LXV (2018), p. 140-159.
AanvraaginstructieOpenbare archiefstukken kunnen via de website en in de studiezaal van het Regionaal Archief Nijmegen worden aangevraagd. Om een archiefstuk aan te vragen via onze website, gebruikt u de knop ‘Aanvragen’ op de detailpagina van het archiefstuk. Om een archiefstuk in de studiezaal aan te vragen noteert u op een aanvraagbriefje de naam van het archief en het inventarisnummer van het betreffende archiefstuk. Zie voor adres en openingstijden de website: https://regionaalarchiefnijmegen.nl.
Citeerinstructie Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met een verkorte aanhaling. Volledig: "Regionaal Archief Nijmegen (RAN), 720 Collectie noodopvang vluchtelingen Heumensoord 2015 - 2016 (2017), inventarisnummer …." Verkort: "RAN, verkorte titel archief, inv.nr. …".