79 Plaatselijk Bureau voor de Wederopbouw Nijmegen 1944 - 1948


Hoofdcategorie 6 Ruimtelijke ontwikkeling
Subcategorie 6.3 Volkshuisvesting
Archiefvormer Plaatselijk Bureau voor de Wederopbouw Nijmegen (1944-1948)
Periode 1944 - 1948
Omvang 25,875 m.
Medium 1,5 m
Openbaarheid Openbaar
Verantwoording T. de Mol (1982), F. te Raa (2010)
Geschiedenis van het archief De nrs. 24-29 bevonden zich in het archief van de Dienst Bouw- en Woningtoezicht Nijmegen; waarschijnlijk heeft het hele archief van het bureau Wederopbouw geruime tijd onderdak gevonden bij Publieke Werken en Volkshuisvesting van de Gemeente Nijmegen en is gelijktijdig met het archief van de Dienst Bouw- en Woningtoezicht Nijmegen (ca. 1975) overgebracht naar het Gemeentearchief Nijmegen. Zie ook de dossiers Wederopbouw in het archief van Publieke Werken en Volkshuisvesting Nijmegen.
(Aanvulling FtR 11-5-2010, gegevens vooral ontleend aan voorlopig inv.nr. 52 NSAN-Openbare Werken):
Bij de overgang van de werkzaamheden van het Plaatselijk Bureau naar de gemeente Nijmegen gaat het archief 'Goedkeuring herstel', o.m. bevattende de schadedossiers (= (vrijwel zeker) toegang 634, code -1.842.91, archiefblok 61) naar Bouw- en Woningtoezicht, 'Financiering herbouw en zware schadegevallen' naar de Economische afdeling van de Stedebouwkundige Dienst (= (vrijwel zeker) toegang 597, code -1.777.81, archiefblok 61).
Een deel van het archief (de afgehandelde zaken?) lijkt ook te zijn overgedragen aan het Provinciaal Bureau voor de wederopbouw in Arnhem; dit archief is echter niet aanwezig bij het Gelders Archief, mogelijk is het vernietigd (zie Nationaal Archief, inv.nr. 4419 van het Archief Centrale Sector van het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, (1938) 1940-1981 (1987): 'Stukken betreffende de vernietiging van archiefbescheiden van de Directie van Volkshuisvesting en de Bouwnijverheid in de provincies Drenthe en Gelderland, 1950-1974'). De provinciale bureaus [voor de wederopbouw] en de provinciale directies van de volkshuisvesting werden (in 1949?) namelijk gecombineerd tot Directies van de Wederopbouw en de Volkshuisvesting die onder leiding stonden van een hoofdingenieur-directeur.
Blijkens het artikel/de scriptie van R. Verheijen, 'De Wederopbouw van Nijmegen', (Jaarboek Numaga 1982), zou ook wat nu toegang 640 is (deels?) tot het archief van het Plaatselijk Bureau behoord hebben; in die toegang zitten namelijk de notulen van de Herverkavelingscommissie en de adviescommissie stedenbouw, waarnaar hij verwijst als zijnde onderdelen van het archief van het Plaatselijk Bureau.
Verwerving Het archief van het Plaatselijk Bureau voor de Wederopbouw Nijmegen is in 1971 overgedragen aan het Gemeentearchief Nijmegen.
Publicaties R. Verheijen, 'De Wederopbouw van Nijmegen', (Jaarboek Numaga 1982)
AanvraaginstructieOpenbare archiefstukken kunnen via de website en in de studiezaal van het Regionaal Archief Nijmegen worden aangevraagd. Om een archiefstuk aan te vragen via onze website, gebruikt u de knop ‘Aanvragen’ op de detailpagina van het archiefstuk. Om een archiefstuk in de studiezaal aan te vragen noteert u op een aanvraagbriefje de naam van het archief en het inventarisnummer van het betreffende archiefstuk. Zie voor adres en openingstijden de website: https://regionaalarchiefnijmegen.nl.
Citeerinstructie Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met een verkorte aanhaling. Volledig: "Regionaal Archief Nijmegen (RAN), 79 Plaatselijk Bureau voor de Wederopbouw Nijmegen 1944 - 1948, inventarisnummer …." Verkort: "RAN, verkorte titel archief, inv.nr. …".