294 Ambt van Chirurgijns en Barbiers Nijmegen 1611 - 1799


Hoofdcategorie 13 Arbeidsverhoudingen en werkgelegenheid
Archiefvormer Ambt van Chirurgijns en Barbiers Nijmegen (1611-1799)
Periode 1611 - 1799
Omvang 0,375 m.
Medium Papier
Openbaarheid Openbaar
Verantwoording P.C. Boeren (1942)
Geschiedenis van het archief Het archiefbeheer behoorde tot de taak van den boekhouder, die als secretaris en penningmeester het archief ook zelf vormde. Het archief was geborgen in kasten op de vergader- en snijkamer boven de Kerkboog, reeds in 1648. Zowel de meesters als boekhouder hadden er sleutels van. Het gevolg van een en ander was, dat een deel van de papieren en boeken voor het archief verloren ging. Aan dezen ongewenste toestand kwam een einde door de gilderesolutie van 9 april 1726, waarbij werd bepaald, dat voortaan alleen de boekhouder de sleutels van de archiefkasten zou bewaren.

In het archief zijn sporen van minstens drie oude ordeningen te bekennen:
1. van onbekende beheerders uit de jaren 1648-1667;
2. van de boekhouder J.P. Smetius, 1726;
3. van de boekhouder J.A. van IJsseldijk, 1777.

Voor een uitgebreid overzicht van het archiefbeheer zie: P.C. Boeren, Inventaris van de archieven der Nijmeegsche gilden. Nijmegen 1942, p. 2-20, aanwezig in de bibliotheek.
Ordening De oude ordening van Smetius is grotendeels als uitgangspunt genomen voor het maken van de huidige plaatsingslijst.
Fysieke kenmerken en technische vereisten Deels alleen op microfiche aanwezig
AanvraaginstructieOpenbare archiefstukken kunnen via de website en in de studiezaal van het Regionaal Archief Nijmegen worden aangevraagd. Om een archiefstuk aan te vragen via onze website, gebruikt u de knop ‘Aanvragen’ op de detailpagina van het archiefstuk. Om een archiefstuk in de studiezaal aan te vragen noteert u op een aanvraagbriefje de naam van het archief en het inventarisnummer van het betreffende archiefstuk. Zie voor adres en openingstijden de website: https://regionaalarchiefnijmegen.nl.
Citeerinstructie Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met een verkorte aanhaling. Volledig: "Regionaal Archief Nijmegen (RAN), 294 Ambt van Chirurgijns en Barbiers Nijmegen 1611 - 1799, inventarisnummer …." Verkort: "RAN, verkorte titel archief, inv.nr. …".