53 Reinigings- en Ontsmettingsdienst Gemeente Nijmegen 1896 - 1956


Hoofdcategorie 15 Gezondheidszorg
Archiefvormer Reinigings- en Ontsmettingsdienst (1889-1956)
Periode 1896 - 1956
Omvang 6,25 m.
Medium Papier
Aantekeningen Gemeente Nijmegen; diensten en bedrijven
Openbaarheid Deels openbaar
Verantwoording J. Ceulemans (1978)
Geschiedenis van het archief Uit het jaarverslag van de gemeentelijke reinigings- en ontsmettingsdienst over 1945 blijkt, dat het archief, na de bevrijding van Nijmegen werd aangetroffen op een tochtige zolder in de Ziekerstraat. Bij controle bleek dat er vele stukken verloren waren gegaan. Van hieruit is het archief waarschijnlijk naar het kantorencomplex aan de Tweede Walstraat gebracht. Over de verdere lotgevallen is niets bekend. Het archief werd tenslotte in 1972, vanuit een vochtig pompgemaal, overgebracht naar het gemeentearchief. (1) Er zijn geen sporen van een vroegere inventarisatie(poging) aangetroffen.

1) Administratie gemeentearchief Nijmegen, dossier gemeentelijke reinigings- en ontsmettingsdienst, 1970 - 1973
Verwerving Het archief werd in 1972 overgebracht naar het gemeentearchief.
Selectie Bij de overbrenging naar de gemeentelijke archiefbewaarplaats zijn uit het archief diverse categoriën van stukken vernietigd. Bij de selectie is gebruik gemaakt van de "Lijst houdende opgaaf van voor vernietiging in aanmerking komende stukken in gemeente-archieven dagtekenende van na 1850" (Den Haag 1947).
Ordening Met ingang van 1 september 1889 werd de reinigingsdienst een zelfstandig gemeentelijk bedrijf met aan het hoofd een directeur. Op 1 januari 1913 werd de naam, bij de taakuitbreiding van de dienst, gewijzigd in gemeentelijke reinigings- en ontsmettingsdienst. In 1956 vond de overgang naar de Centrale Vervoersdienst plaats, wat een ingrijpende wijziging op administratief gebied met zich meebracht. De jaartalllen op de titelpagina geven de periode aan waarover stukken aanwezig zijn. Er zijn dus helaas geen stukken bewaard gebleven van vóór 1896. Bij de aanvang van de inventarisatie werden aangetroffen: een aantal registers van ingekomen en uitgaande stukken, enige brievenboeken en een grote hoeveelheid losse stukken. Niet over alle jaren zijn registers van ingekomen stukken en registers van uitgaande stukken of brievenboeken bewaard gebleven. Er zijn alleen nadere toegangen, in de vorm van indices, op de brievenboeken (1896-1921) aanwezig. De oorspronkelijke orde van de losse stukken, die in grote wanorde werden aangetroffen, kon niet meer worden vastgesteld. Er werd niet gekozen voor een chronologische ordening van de losse stukken maar voor een ordening naar onderwerpen. Tijdens de inventarisatie bleek dat bescheiden uit andere gemeentelijke archieven terecht gekomen waren in het archief van de gemeentelijke reinigings- en ontsmetingsdienst. met toepassing van het herkomstbeginsel zijn deze teruggebracht naar de archieven, waarin ze thuis horen.
Voorwaarden voor raadpleging De personeelsdossiers (inv. nrs. 112 - 607) zijn niet openbaar tot het jaar 2047.
AanvraaginstructieOpenbare archiefstukken kunnen via de website en in de studiezaal van het Regionaal Archief Nijmegen worden aangevraagd. Om een archiefstuk aan te vragen via onze website, gebruikt u de knop ‘Aanvragen’ op de detailpagina van het archiefstuk. Om een archiefstuk in de studiezaal aan te vragen noteert u op een aanvraagbriefje de naam van het archief en het inventarisnummer van het betreffende archiefstuk. Zie voor adres en openingstijden de website: https://regionaalarchiefnijmegen.nl.
Citeerinstructie Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met een verkorte aanhaling. Volledig: "Regionaal Archief Nijmegen (RAN), 53 Reinigings- en Ontsmettingsdienst Gemeente Nijmegen 1896 - 1956, inventarisnummer …." Verkort: "RAN, verkorte titel archief, inv.nr. …".