1044 Partij van de Arbeid, afdeling Nijmegen 1946 - 2006


Hoofdcategorie 2 Politiek
Subcategorie 2.1 Politieke partijen en politici
Archiefvormer Partij van de Arbeid, afdeling Nijmegen (1946)
Periode 1946 - 2006
Bereik en inhoud De stukken van de afdeling bestaan uit vergaderstukken van het afdelingsbestuur, ledenvergaderingen, ingekomen en uitgaande stukken, jaarverslagen werkplannen, begrotingen en financiële jaarverslagen, leden- en mededelingenbladen, evenals stukken betreffende afdelingsactiviteiten.
De stukken van de gemeenteraadsfractie bevatten onder meer stukken betreffende het overleg tussen de PvdA-wethouders en het fractiebestuur, ingekomen stukken, jaarverslagen en werkplannen, stukken betreffende het fractiebestuur, de gemeenteraadsleden, de werkgroepen en activiteiten.
De stukken van de Stichting Fraktie-assistentie bevatten onder meer een serie ingekomen en uitgaande stukken, en statuten.
Omvang 8,5 m.
Medium Papier en dia’s
Openbaarheid Deels openbaar
Verantwoording Robert Spanings (2016)
Geschiedenis van het archief Het archief werd bewaard op de kamer van de gemeenteraadsfractie op het stadhuis aan de Korte Nieuwstraat 7 in Nijmegen. Een groot deel van het archief over de periode 1946-1974 werd in 1982 in bruikleen gegeven aan het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISSG) te Amsterdam (www.iisg.nl). In 2013 schonk het IISG dit deel van het archief aan het Regionaal Archief Nijmegen.
Het is opmerkelijk dat de serie vergaderstukken van de gemeenteraadsfractie uit de periode 1946-1973 ontbreekt.
Verwerving Schenking 1983. Allesomvattende schenking in 2016 met de archieven van de Jonge Socialisten binnen de Partij van de Arbeid, afdeling Nijmegen, 1976-1992 en de Rooie Vrouwen in de Partij van de Arbeid, afdeling Nijmegen, 1979-1992.
Aanvullingen Diverse aanvullingen in de periode 1984-2015.
Selectie Een klein aantal archiefstukken van de afdeling is vernietigd, vooral ingekomen stukken van de landelijke PvdA, waaronder leden- en mededelingenbladen.
Een klein aantal archiefstukken van de gemeenteraadsfractie is vernietigd, vooral uitslagenstaten en kranten betreffende verkiezingen.
Van de Stichting Fraktie-assistentie zijn geen stukken vernietigd.
Ordening In 1995 heeft Anton de Wildt, archiefmedewerker, een plaatsingslijst gemaakt van de ongeordende archieven van de afdeling en de gemeenteraadsfractie van de Nijmeegse PvdA over de periode 1951-1995, waarin geen onderscheid is gemaakt tussen deze archiefvormers.
Hoewel er strikt genomen sprake is van verschillende archiefvormers (afdeling, gemeenteraadsfractie en Stichting Fraktie-assistentie) is er bij de bewerking uit praktische overweging voor gekozen om de afzonderlijke archiefvormers in één inventaris te beschrijven.
De hoofdrubriek ‘Afdeling’ is vanwege het grote aantal archiefbeschrijvingen onderverdeeld in de subrubrieken ‘Stukken van algemene aard’ en ‘Stukken betreffende afzonderlijke onderwerpen’. Laatstgenoemde subrubriek is onderverdeeld in de subrubrieken ‘Organisatie’ en ‘Activiteiten’.
De hoofdrubriek ‘Gemeenteraadsfractie’ is vanwege het grote aantal archiefbeschrijvingen onderverdeeld in de hoofdrubrieken ‘Stukken van algemene aard’ en ‘Stukken betreffende afzonderlijke onderwerpen’. Laatstgenoemde hoofdrubriek is onderverdeeld in de subrubrieken ‘Organisatie’ en ‘Activiteiten’, die weer bestaan uit een aantal subrubrieken.
De hoofdrubriek ‘Stichting Fraktie-assistentie is vanwege het kleine aantal beschrijvingen niet onderverdeeld.
Publicaties Pieter van de Schans, Doorbraak en wederopbouw. De Nijmeegse PvdA en haar gemeentepolitiek 1946 – 1954 (Nijmeegse Studiën XI), Nijmegen 1983.
AanvraaginstructieOpenbare archiefstukken kunnen via de website en in de studiezaal van het Regionaal Archief Nijmegen worden aangevraagd. Om een archiefstuk aan te vragen via onze website, gebruikt u de knop ‘Aanvragen’ op de detailpagina van het archiefstuk. Om een archiefstuk in de studiezaal aan te vragen noteert u op een aanvraagbriefje de naam van het archief en het inventarisnummer van het betreffende archiefstuk. Zie voor adres en openingstijden de website: https://regionaalarchiefnijmegen.nl.
Citeerinstructie Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met een verkorte aanhaling. Volledig: "Regionaal Archief Nijmegen (RAN), 1044 Partij van de Arbeid, afdeling Nijmegen 1946 - 2006, inventarisnummer …." Verkort: "RAN, verkorte titel archief, inv.nr. …".