1205 Stichting Actief Comité Binnenstad Nijmegen (ACBN) 1966 - 2007


Hoofdcategorie 19 Vrijetijdsbesteding en verenigingsleven
Subcategorie 19.1 Sport en spel
Subcategorie 19.3 Evenementen en feestelijkheden
Archiefvormer Stichting Actief Comité Binnenstad Nijmegen (ACBN) (1966-2012)
Periode 1966 - 2007
Bereik en inhoud De programmering, voorbereiding, uitvoering en evaluatie van de grootschalige feesten die tijdens de Vierdaagseweek in het centrum van Nijmegen worden georganiseerd. Behalve om de activiteiten van het ACBN zelf gaat het ook om de ondersteuning vanuit de overheid (gemeente Nijmegen, DAR (reiniging) en politie.**
Omvang 3,3125 m.
Medium Papier
Openbaarheid Openbaar
Verantwoording Rob Wolf (2013)
Geschiedenis van het archief Locaties van het archief van het ACBN
1966 - 1994: bij de secretaris thuis, het laatst bij Gerard van Groningen;
1994 - 2002: kantoor Streek VVV Rijk van Nijmegen (tot 1999 St. Jorisstraat 72; daarna in de RABO Bank, Keizer Karelplein 1;
2002 - 2007: kantoor ACBN, in de Vereeniging Keizer Karelplein 2d;
2007 - heden: kantoor Stichting Vierdaagsefeesten, Van Schaeck Mathonsingel 12.
van een aantal programmaboekjes beperkt het archief zich tot de periode vanaf 1991, toen het Evenementenbureau de Vierdaagsefeesten ging organiseren.
Verwerving Het tot 2007 lopende deel van het archief is in 2011 vanuit het kantoor aan de Van Schaeck Mathonsingel overgedragen aan het RAN.
Aanvullingen 2012
Selectie 0,75 meter is voor vernietiging vatbaar; 01,0 meter is teruggegeven.
Ordening Het archief bevat het enkele aspecten die tijdens de inventarisatie om aandacht vroegen. Het bevat het een substantieel aantal nummers dat betrekking heeft op overheidstaken (vergunningen, openbare orde, reiniging) en waarin ook een groot aantal stukken van de gemeente afkomstig is. Hoewel deze stukken ook in de archieven van de betrokken overheidsinstanties (stadhuis, politie, DAR) aanwezig zijn, is ervoor gekozen om deze vanwege de integriteit van het ACBN-archief hier te behouden.Ten tweede voert het ACBN enkele door de gemeente gedelegeerde taken uit, zoals het innen van het precario van houders van terrassen, vermaakcentra en kramen. Hiervoor geldt hetzelfde.
derde bevatte het archief bij overdracht een aantal nummers die op het Evenementenbureau Nijmegen zelf betrekking hebben, alsmede enkele dossiers die door Gerard van Groningen, in de jaren negentig voorzitter van het ACBN en hoofd van het Evenementenbureau, zijn gevormd maar geen betrekking op de Vierdaagsefeesten hebben. Deze stukken zijn teruggegeven.
aandachtspunten hebben - voor zover het de stukken betreffende afzonderlijke onderwerpen betreft - tot de volgende indeling geleid:
Stukken van algemene aard
Stukken betreffende afzonderlijke onderwerpen
In de voorwaardenscheppende sfeer
Organisatie van het Evenementenbureau
Financiële administratie
Medewerking door de gemeente
2.2. Kerntaken
Programma
Publiciteit
Sponsoring
Verlening van vergunningen
Voorwaarden voor raadpleging De stukken zijn vrij raadpleegbaar.
AanvraaginstructieOpenbare archiefstukken kunnen via de website en in de studiezaal van het Regionaal Archief Nijmegen worden aangevraagd. Om een archiefstuk aan te vragen via onze website, gebruikt u de knop ‘Aanvragen’ op de detailpagina van het archiefstuk. Om een archiefstuk in de studiezaal aan te vragen noteert u op een aanvraagbriefje de naam van het archief en het inventarisnummer van het betreffende archiefstuk. Zie voor adres en openingstijden de website: https://regionaalarchiefnijmegen.nl.
Citeerinstructie Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met een verkorte aanhaling. Volledig: "Regionaal Archief Nijmegen (RAN), 1205 Stichting Actief Comité Binnenstad Nijmegen (ACBN) 1966 - 2007, inventarisnummer …." Verkort: "RAN, verkorte titel archief, inv.nr. …".