366 Gemeente Electriciteitswerken Nijmegen 1907 - 1954


Hoofdcategorie 12 Economie en bedrijfsleven
Subcategorie 12.4 Gas, water en electriciteit
Archiefvormer Gemeente Electriciteitswerken Nijmegen (1907-1954)
Periode 1907 - 1954
Omvang 11,625 m.
Aantekeningen Gemeente Nijmegen; diensten en bedrijven
Openbaarheid Openbaar
Verantwoording H.B. Gielink (1985)
Geschiedenis van het archief Het archief van de Gemeente-Electriciteitswerken loopt over de jaren 1907 tot 1954, vanaf de oprichting van de dienst tot aan de opheffing. Het administratie-kantoor is steeds gehuisvest geweest aan de Waalkade, grenzend aan de electrische centrale. Over het archief is weinig vermeldenswaardigs bekend. In 1950 vraagt de directeur om uitbreiding van het personeelsbestand "gezien de achterstand in de afdoening der correspondentie en in de archiefverzorging". (1)
Het archief is overgebracht naar het gemeentearchief in 1970; in 1973 en 1983 werden nog enige aanvullingen overgebracht.

Onder "Personeel" bevindt zich onder nr. 314 een aantal stukken van de personeelscommissie, die op 11 oktober 1944 opgericht werd om de Documentatiecommissie voor de zuivering van overheidspersoneel in het district Nijmegen behulpzaam te zijn. Deze stukken zijn in het verleden in de collectie Rogier terecht gekomen, maar nu weer toegevoegd aan het archief van de Gemeente-Electriciteitswerken. In 1959 schrijft de directeur van de Openbare Nutsbedrijven op een verzoek van Tram-Documentatie-Modelbouw te Rotterdam dat "wij na de opheffing van de tramexploitatie het tekeningenarchief hebben opgeruimd. Wij bezitten dus geen tekeningen meer van het trammateriaal". In dezelfde brief schrijft hij : "een groot aantal dingen, die op het trambedrijf beschikking [sic] hadden, hebben wij, destijds afgestaan aan de verzameling van de heer Kühne te Weert". (2)

Bij de opheffing van de dienst met ingang van 1 januari 1955 en de instelling van de Openbare Nutsbedrijven wordt het archief als afgesloten beschouwd. De administratie verhuist dan naar het pand Van Broeckhuysenstraat 21, behalve de stukken betreffende de levering van electriciteit aan grootverbruikers; deze blijven in het gebouw Waalkade 7 en worden opgenomen in het archief van de Openbare Nutsbedrijven. (3)

1) Archief van de Gemeente-Electriciteitswerken, inv.nr. 198
2) Archief van de Openbare Nutsbedrijven, inv.nr. 6
3) Idem, inv.nrs. 111 - 644
Verwerving Overbrenging 1970
Aanvullingen 1973 en 1983.
Selectie Voor de overbrenging is door de dienst zelf al een aantal categorieën van stukken vernietigd, vooral uit de periode 1950 - 1954. Door het gemeentearchief zelf is vóór de inventarisatie een opschoning en vernietiging toegepast binnen de normen zoals die aangegeven zijn in de"Lijst van voor vernietiging in aanmerking komende bescheiden uit de archieven van gemeentelijke en intergemeentelijke organen, dagtekenende van ná 1850, vastgesteld in 1983".(1)

1) Zie lijst in het dossier Openbare Nutsbedrijven in het archief van het Gemeentearchief.
Ordening Het grootste gedeelte van het archief was oorspronkelijk onderverdeeld in drie categorieën: 1. correspondentie met B. en W., 2. correspondentie met gemeente-, provincie- en rijksinstellingen en 3. correspondentie tram. Bij deze "correspondentie" bevonden zich ook diverse onderwerpdossiers, zoals "personeel", "klachten", "abonnementen", "commissie van bijstand", enz. Voor zover er sprake was van series algemene correspondentie zijn deze gehandhaafd (nrs. 5 - 156) en in de inventaris ondergebracht onder rubriek 1. Algemeen. De stukken betreffende bijzondere onderwerpen zijn ondergebracht in rubriek 2. Organisatie en 3. Taakuitoefening. De onder 3 genoemde correspondentie Tram, die voorzien was van het kenmerk "Tr", is in de inventaris terug te vinden onder rubriek 3.2. Op deze manier kon binnen een redelijke termijn een behoorlijke toegankelijkheid verkregen worden, terwijl het schema op eenzelfde basis berust als de Code ten behoeve van de archiefordening van Electriciteits-, Gas- en Waterleidingbedrijven van de V.N.G. uit 1955. Ook komt uit het schema duidelijk naar voren dat de dienst twee taken vervulde: de zorg voor de electriciteitsvoorziening en de zorg voor het vervoer, aanvankelijk alleen de tram, later steeds meer de (trolley)bus. Onder "Personeel" bevindt zich onder nr. 314 een aantal stukken van de personeelscommissie, die op 11 oktober 1944 opgericht werd om de Documentatiecommissie voor de zuivering van overheidspersoneel in het district Nijmegen behulpzaam te zijn. Deze stukken zijn in het verleden in de collectie Rogier terecht gekomen, maar nu weer toegevoegd aan het archief van Gemeente-Electriciteitswerken.
Voorwaarden voor raadpleging Voor raadpleging van de stukken, genoemd onder inv.nr. 314 is tot het jaar 2022 toestemming nodig van de gemeentearchivaris.
AanvraaginstructieOpenbare archiefstukken kunnen via de website en in de studiezaal van het Regionaal Archief Nijmegen worden aangevraagd. Om een archiefstuk aan te vragen via onze website, gebruikt u de knop ‘Aanvragen’ op de detailpagina van het archiefstuk. Om een archiefstuk in de studiezaal aan te vragen noteert u op een aanvraagbriefje de naam van het archief en het inventarisnummer van het betreffende archiefstuk. Zie voor adres en openingstijden de website: https://regionaalarchiefnijmegen.nl.
Citeerinstructie Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met een verkorte aanhaling. Volledig: "Regionaal Archief Nijmegen (RAN), 366 Gemeente Electriciteitswerken Nijmegen 1907 - 1954, inventarisnummer …." Verkort: "RAN, verkorte titel archief, inv.nr. …".