498 Vrijmetselaarsloge St. Lodewijk Nijmegen 1742 - 1993


Hoofdcategorie 18 Religie en levensbeschouwing
Subcategorie 18.5 Andere religies en levensbeschouwingen
Archiefvormer Vrijmetselaarsloge St. Lodewijk Nijmegen (1752)
Periode 1742 - 1993
Omvang 10,625 m.
Openbaarheid Deels openbaar
Verantwoording Ties de Mol (1996), RAN (2007)
Geschiedenis van het archief Gezien de kentekenen op een aantal archiefstukken is er vermoedelijk in het verleden al een soort toegang op het archief gemaakt. Op zoek naar die toegang is een 'kaartsysteem 'Depotstaat van het archief van de achtb. Loge St. Lodewijk O: Nijmegen'. Hierin wordt een aantal archiefstukken genoemd, met vermelding van de depotplaats. Het grootste deel beslaat echter een opsomming van de bibliotheek van de Loge. Wat het archiefgedeelte betreft kan het kaartsysteem gebruikt worden voor de controle op volledigheid (voorzover het daarvoor dienst kan doen).

- "Inventaris Oud Archief St.-L."; betreft een z.g. multomap met beschrijvingen van een aantal
archiefstukken van de loge.
- "Archief van de A:L: St.-Lodewijk O: van Nijmegen".
Register (met nummer Afd. A, no. 25) met indeling en opsomming van archiefstukken van de
Loge :
A. Stukken voor 1843
B. Diploma's van afgestorven BB
C. Gedeponeerde Tabliers
D. Code Bouwstukken

I. Correspondentie en verslagen
II. Bestuurs- en ledenlijsten
III. Aanvragen om vrijmetselaar te worden
IV. Stukken 1e Gr.
Stukken 2e Gr.
Stukken 3e Gr.
V. Financiële Verantwoording
VI. Afwijzingen
VII. Ingekomen verklaringen
VIII. Gedenkpenningen en beschrijvingen
IX. Boeken
X. Aanneming 1e Gr.
XI. Bevordering 2e Gr.
XI. Bevordering 3e Gr.
(waarschijnlijk moet dit XII zijn)

Deze 'toegangen' zijn vrijwel onbruikbaar, omdat ze alle onvolledig zijn; wel zijn ze bruikbaar als controlemiddel op de aanwezigheid nú van de erin opgesomde stukken. Op de stukken staat soms een kenmerk vermeld, waarvan de juiste betekenis niet duidelijk is.

Er bevindt zich op meerdere plaatsen in het archief een groot aantal zogenaamde bouwstukken. Dit zijn teksten van voordrachten en lezingen, die op gezamenlijke bijeenkomsten gehouden werden, waarna de mogelijkheid open stond voor een discussie.

Een aantal archiefdozen was gevuld met brochures en kleine publicaties, uitgegeven door en/of handelend over de vrijmetselarij of door afzonderlijke loges, onder andere St. Lodewijk. Een groot deel hiervan is voorzien van een kenmerk (letter gevolgd door een getal), dat waarschijnlijk duidt op de vindplaats in de bibliotheek. Dit doet ook vermoeden dat er een soort catalogus is (geweest).

Op 1 januari 1902 is in Nijmegen de debatingclub Brughman opgericht met als doel het spreken in het openbaar te beoefenen en te ontwikkelen. Hiervoor moest men lid zijn van St.Lodewijk. Het 'archief Brughman' bestaat uit reglementen en notulenboeken (omvang één archiefdoos).
Aanvullingen Een aantal losse aanwinsten is aan het archief toegevoegd en opgenomen onder inventarisnummers 229 - 264.

In 1996 is er een aanvulling op het archief van de Vrijmetselaarsloge St. Lodewijk aan het gemeentearchief in bewaring gegeven. In de lijst staat een summiere opsomming van de inhoud van de aanvulling, die ca. één meter bedraagt. De nummering sluit aan op het eerder overgebrachte deel.
Inv.nr. 265 is in 2006 verworven.
Ordening Er is afgezien van een beschrijving van de afzonderlijke publikaties, ofschoon er wel historisch interessant materiaal bij lijkt te zitten.

Een collectie vrijmetselaarsattributen ('oorkonden'), afkomstig van pater Rubbens, is gerestaureerd en als plaatsingslijst van de documentatie opgenomen bij het archief van de Loge.
AanvraaginstructieOpenbare archiefstukken kunnen via de website en in de studiezaal van het Regionaal Archief Nijmegen worden aangevraagd. Om een archiefstuk aan te vragen via onze website, gebruikt u de knop ‘Aanvragen’ op de detailpagina van het archiefstuk. Om een archiefstuk in de studiezaal aan te vragen noteert u op een aanvraagbriefje de naam van het archief en het inventarisnummer van het betreffende archiefstuk. Zie voor adres en openingstijden de website: https://regionaalarchiefnijmegen.nl.
Citeerinstructie Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met een verkorte aanhaling. Volledig: "Regionaal Archief Nijmegen (RAN), 498 Vrijmetselaarsloge St. Lodewijk Nijmegen 1742 - 1993, inventarisnummer …." Verkort: "RAN, verkorte titel archief, inv.nr. …".