1056 Gemeenschappelijke Openbare Bibliotheek Nijmegen 1916 - 2005


Hoofdcategorie 17 Kunst en cultuur
Archiefvormer Stichting Gemeenschappelijke Openbare Bibliotheek Nijmegen
Vereniging ‘Openbare Leeszaal en Boekerij’ te Nijmegen (OLB)
Stichting Algemene Openbare Bibliotheek Nijmegen
Periode 1916 - 2005
Omvang 18,5 m.
Medium De totale omvang van het te bewaren archief: 16,8 meter
Openbaarheid Deels openbaar
Verantwoording Rob Wolf (2009)
Geschiedenis van het archief In feite zijn er drie archieven, namelijk van:
- de katholieke Openbare Leeszaal en Bibliotheek uit 1916;
- de Algemene Openbare Bibliotheek, in 1960 voortgekomen uit de Nutsbibliotheek;
- de in 1974 door een fusie tussen deze twee gevormde Gemeenschappelijke Openbare Bibliotheek, die sinds 1990 Openbare Bibliotheek heette.

Het gebouw van de OLB is in september 1944 in brand gestoken. Toen is niet alleen het grootste deel van het boekenbezit, maar ook een deel van het archief verloren gegaan. Dit blijkt bijvoorbeeld uit het ontbreken van bestuursnotulen van voor 1939.

De AOB kan worden beschouwd als een ‘doorstart’ van de Nutsbibliotheek. Daarom zijn in dit archief ook stukken van voor 1960 te vinden.

Toen de OLB in 1972 naar De Lindenberg verhuisde, begon ook een nieuw tijdperk voor de archiefvorming. Het secretariaat voerde toen een rubriekenstelsel in dat tot de dag van vandaag is gehandhaafd. Het archief van de GOB is dus in zijn structuur gebaseerd op dat van de OLB. Het archief van de AOB is op het moment van de fusie afgesloten.
Kenmerkend voor het archief van de GOB zijn de lange series: bestuursnotulen (inventarisnummers 192-218); het directiearchief dat volgens het net genoemde rubriekenstelsel is opgezet (220-480); jaarverslagen (gebonden delen waarin ook financiële jaarstukken en belangrijke nota’s zijn opgenomen, 481-513); jaar- en werkplannen (514-530).

In de archieven van OLB en AOB bevinden zich enkele gedeponeerde archiefdelen. In dat van de OLB (1) gaat het om twee ‘catalogi van de Nederlandsche Muziek Leesinrichting in Nijmegen’ uit 1896. Op welke grond zij in dit archief zijn beland, is onduidelijk.
Dat ‘stukken betreffende de bibliotheken van de Centrale Kerkenraad in de Johanneskerk, Andreaskapel en Hees’(2) in het archief van de AOB terecht zijn gekomen, is beter voorstelbaar, omdat de Maatschappij tot Nut van het Algemeen een sterk Nederlands-hervormde inslag had.

1) Inventarisnummer 141a
2) Inventarisnummer 191a
Selectie Bij de inventarisatie voor vernietiging geselecteerd: 10 meter. Vernietigd zijn de volgende categorieën: dubbelen, stukken zonder historisch belang en circulaires van overheidsinstanties (gemeente, provincie, ministeries) en landelijke instellingen in het bibliotheekwezen, die niet specifiek betrekking op de archiefvormer hebben.
Ordening In de inventaris zijn de drie archieven afzonderlijk beschreven. Van alle drie is een hoofdindeling gemaakt tussen ‘stukken van algemene aard’ en ‘stukken betreffende afzonderlijke onderwerpen’. Voor het kleine (50 nummers) archief van AOB was het voldoende om binnen de laatste categorie alleen nog onderscheid te maken tussen ‘organisatie’ en ‘taak’. De veel grotere archieven van de OLB (141 nummers) en GOB (530 nummers) zijn nader gerubriceerd

De archieven van de OLB en AOB bevatten voor inventarisatie mappen met daarin stukken over verschillende onderwerpen, stukken uit verschillende periodes en zelfs stukken van verschillende archiefvormers. Deze mappen zijn uit elkaar gehaald en opnieuw geordend.

Voorafgaande aan de fusie hebben de AOB en OLB samengewerkt in enkele filialen (Hatert en Neerbosch-Oost). Stukken over deze filialen en de samenwerking bevinden zich in beide archieven - en voor de periode na de fusie van 1974 - in het archief van de GOB.
Ook bevatten de archieven van OLB en AOB allebei dossiers betreffende de samenwerking in het algemeen en de fusieonderhandelingen.

In de vorige paragraaf is al melding gemaakt van het directiearchief van de OLB dat in 1972 is opgezet volgens een rubriekenstelsel dat ook na de fusie van 1974 is gehandhaafd. Er is voor gekozen om deze serie van 260 nummers intact te houden en in haar geheel onder te brengen bij de GOB. De toegangen tot het directiearchief bevinden zich in inventarisnummer 219. De volgorde is alfabetisch, maar wordt met cijfers (van 1 - 52) aangeduid. Enkele belangrijke nummers zijn
5. Centraal Bureau voor de Statistiek
7. Cultureel Centrum de Lindenberg
12. Gezamenlijke filialen
12.1 - 12.15. Afzonderlijke filialen
15. Gelderse Bibliotheekraad
16. Gemeente Nijmegen
17. GOB algemeen
20. Jeugdbibliotheek
23. Ministerie van CRM / WVC
24. Muziekbibliotheek
30. Pers
31. Personeel
31.1. Ondernemingsraad
48. Schooladviesdienst
Deze nummers zijn met wisselende intensiteit gebruikt. Een deel bleef onbenut, terwijl andere overvol waren. Voorbeelden van het laatste zijn 12. (bevatte in de jaren negentig de verslagen en bijlagen van het diensthoofdenoverleg) en 15 (Gelderse Bibliotheekraad) in de jaren negentig; 31. (Personeel) en 31.1 (Ondernemingsraad) in de jaren zeventig. De gebruiker van het archief zal onder deze nummers informatie over allerlei onderwerpen aantreffen.
AanvraaginstructieOpenbare archiefstukken kunnen via de website en in de studiezaal van het Regionaal Archief Nijmegen worden aangevraagd. Om een archiefstuk aan te vragen via onze website, gebruikt u de knop ‘Aanvragen’ op de detailpagina van het archiefstuk. Om een archiefstuk in de studiezaal aan te vragen noteert u op een aanvraagbriefje de naam van het archief en het inventarisnummer van het betreffende archiefstuk. Zie voor adres en openingstijden de website: https://regionaalarchiefnijmegen.nl.
Citeerinstructie Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met een verkorte aanhaling. Volledig: "Regionaal Archief Nijmegen (RAN), 1056 Gemeenschappelijke Openbare Bibliotheek Nijmegen 1916 - 2005, inventarisnummer …." Verkort: "RAN, verkorte titel archief, inv.nr. …".