686 Socialistische Uitgeverij Nijmegen 1969 - 2002 (2017)


Hoofdcategorie 12 Economie en bedrijfsleven
Subcategorie 12.3 Handel en winkels
Hoofdcategorie 16 Onderwijs en wetenschap
Subcategorie 16.4 Wetenschappelijk onderwijs en onderzoek
Hoofdcategorie 17 Kunst en cultuur
Subcategorie 17.5 Letterkunde
Archiefvormer Socialistische Uitgeverij Nijmegen (1969-2002)
Periode 1969 - 2002 (2017)
Bereik en inhoud Het archief is primair van belang vanwege de centrale rol die uitgeverij SUN in de jaren zeventig binnen de linkse studentenbeweging en links Nijmegen speelde. Omdat de SUN ook een landelijke uitstraling had, is het archief ook relevant voor de geschiedenis van de linkse beweging in Nederland gedurende dat decennium.
Vanaf circa 1980 tot de opheffing in 2002 is het archief van betekenis voor de ontwikkeling van het denken over cultuur, architectuur, feminisme, geschiedenis, filosofie en verwante terreinen bij de (progressieve) burgerij in Nederland.
Omdat het archief de (in veel gevallen uitgebreide) briefwisseling tussen de redactie en de auteurs bevat, geeft het ook inzicht in de levensloop en opvattingen van die auteurs, onder wie bekende namen als Pim Fortuyn, Ger Harmsen, Bert Keizer en Eric de Kuyper.
Ten slotte geeft het archief inzicht in het reilen en zeilen van een klein uitgeefbedrijf in de laatste drie decennia van de twintigste eeuw.
Omvang 24 m.
Medium Papier
Openbaarheid Deels openbaar
Verantwoording Rob Wolf (2017)
Geschiedenis van het archief Het archief berustte zowel bij de uitgeverij als bij medewerkers thuis.
Verwerving Schenking 2017
Aanvullingen 2005, 2017
Selectie Dubbelen, stukken zonder relevantie voor uitgeverij SUN en door uitgeverij Boom uitgegeven boeken zijn vernietigd of vervreemd.
Ordening Voordat de inventarisatie begon, bestond het archief uit drie gedeelten: bedrijfsarchief, boeken en recensies. Van een klein gedeelte van het bedrijfsarchief waren voorlopige beschrijvingen gemaakt; van het restant stonden inhoudsbeschrijvingen op dozen en mappen. Van de boeken en recensies waren in het RAN chronologische series gemaakt.
Ten behoeve van de inventarisatie is een hoofdindeling gemaakt tussen ‘stukken van algemene aard’ en ‘stukken betreffende afzonderlijke onderwerpen’. De laatste categorie is onderverdeeld in ‘organisatie’ en ‘taak’. Ofschoon boeken (product van de uitgeverij) en recensies (documentatie) strikt genomen niet tot het archief behoren, zijn deze als service aan de onderzoekers toch daarin opgenomen. De series boeken en recensies zijn uit elkaar gehaald en met stukken betreffende de uitgave tot een dossier per boek samengevoegd.
Hoewel de SUN als organisatie in 2002 is ophouden te bestaan, heeft uitgeverij Boom het SUN-fonds tot 2008 gehandhaafd. Tot dat jaar is de inventarisatie ook voortgezet.
Publicaties Ger Harmsen, 'Herfsttijloos (Colchicum autumnale). Een levensverhaal’, Nijmegen 1993;
Henk Hoeks, Goed vastzittende spijkers. 165 titels uit het SUN-fonds, Amsterdam 2008';
Wilfried Uitterhoeve, ‘Nijmeegs drukwerk. Dertig jaar drukkerij SSN, 1969 – 2000’, Nijmegen 2005.
AanvraaginstructieOpenbare archiefstukken kunnen via de website en in de studiezaal van het Regionaal Archief Nijmegen worden aangevraagd. Om een archiefstuk aan te vragen via onze website, gebruikt u de knop ‘Aanvragen’ op de detailpagina van het archiefstuk. Om een archiefstuk in de studiezaal aan te vragen noteert u op een aanvraagbriefje de naam van het archief en het inventarisnummer van het betreffende archiefstuk. Zie voor adres en openingstijden de website: https://regionaalarchiefnijmegen.nl.
Citeerinstructie Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met een verkorte aanhaling. Volledig: "Regionaal Archief Nijmegen (RAN), 686 Socialistische Uitgeverij Nijmegen 1969 - 2002 (2017), inventarisnummer …." Verkort: "RAN, verkorte titel archief, inv.nr. …".