1028 Familie Ivens / Nooteboom 1887 - 2007


Hoofdcategorie 11 Families en personen
Hoofdcategorie 12 Economie en bedrijfsleven
Subcategorie 12.3 Handel en winkels
Subcategorie 12.6 Media
Archiefvormer Familie Ivens / Nooteboom (1887-2007)
Periode 1887 - 2007
Bereik en inhoud In het archief is vooral Thea Ivens-Nooteboom prominent aanwezig. Daarnaast is ook veel archiefmateriaal aangetroffen van haar echtgenoot Uri Nooteboom en in mindere mate van hun zoon Urias. De belangrijkste stukken van Kees Ivens en zijn vrouw Dora Muskens uit het familiearchief wordt gevormd door de series dagboeken en fotoalbums van het gezin en stukken betreffende Kees' werkzaamheden als secretaris van de Waalbrugcommissie. Overigens bevindt zich in de collectie C.Th. (Kees) Kokke (1862-1958; archiefnummer 163) in het Regionaal Archief Nijmegen ook archiefmateriaal van Kees Ivens. Tenslotte is er veel documentatie aanwezig over Joris Ivens. Archiefmateriaal van Joris Ivens ontbreekt vrijwel geheel. Daarvoor verwijzen wij u naar het persoonsarchief van Joris Ivens (archiefnr. 722), dat voor de Europese Stichting Joris Ivens beheerd wordt door het Regionaal Archief Nijmegen en waarvan een uitgebreide inventaris is vervaardigd.
Omvang 14,25 m.
Medium 9 meter; papier, foto’s, fotonegatieven, videobanden, langspeelplaten, voorwerpen
Openbaarheid Deels openbaar
Verantwoording Robert Spanings (2008-2011)
Geschiedenis van het archief Na het overlijden van Thea Nooteboom-Ivens bleek dat zij een omvangrijk en belangrijk familiearchief had nagelaten. Vanwege de diversiteit van het materiaal, niet alleen van belang voor de erfgenamen, maar ook voor anderen, besloot de familie het niet onder zich te houden, maar onder te brengen in het Regionaal Archief Nijmegen. De nauwe verbondenheid van de familie Ivens met de stad Nijmegen was bij deze keuze een belangrijk argument.
Verwerving Het archief werd in 2006 formeel in bewaring gegeven aan het Regionaal Archief Nijmegen voor een periode van tien jaar. Na het verstrijken van deze periode is de bruikleen in schenking omgezet.
Aanvullingen Het archief werd in 2007 aangevuld met stukken uit de nalatenschappen van Urias Nooteboom, Ella Konings-Snieders en Anne Ivens. Het betreft schenkingen.
Selectie Uit het archief zijn dubbelen, enkele losse rekeningen en belastingstukken vernietigd.
Ordening Voorafgaand aan de overdracht heeft Bob Haan, echtgenoot van Josien Nooteboom een voorlopige plaatsingslijst gemaakt van het materiaal.
Het archief kent een verdeling in de hoofdrubrieken 1. Familie Ivens en 2. Familie Nooteboom. Bij de onderverdeling is uitgegaan van een voor een familiearchief klassiek indelingsschema op familielid-archiefvormer met voor elk gezin een eigen subrubriek, waar nodig onderverdeeld naar persoon. Bij beide families zijn de stukken generatiegewijs beschreven en daarbinnen weer per gezinseenheid, waarbij de geboortedatum de rangschikking bepaalt. Bij personen met veel archiefstukken is een onderverdeling gemaakt in de rubrieken: 'Algemeen', 'Persoonlijk leven' en 'Openbaar leven'. Binnen de rubrieken zijn de beschrijvingen in principe geordend van algemeen naar bijzonder. Daarbij wordt rekening gehouden met de levensfasen van de betreffende persoon. Als eerste worden de algemene stukken als correspondentie en niet gespecificeerde foto's beschreven. Dan volgen stukken betreffende geboorte, opleiding, verloving en huwelijk, functies en familie en tenslotte verjaardagen en overlijden.
Voorwaarden voor raadpleging Openbaarheid

In overeenstemming met de familie is er een beperking gesteld aan de openbaarheid van een aantal archiefstukken. Raadpleging van archiefstukken en publicatie van gegevens uit deze archiefstukken, jonger dan 25 jaar, is alleen mogelijk met voorafgaande schriftelijke toestemming van de familie.
In verband met de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBG) is inv.nr. 74 (personeelsdossier van Kornelis Gorter) niet openbaar tot 1-1-2030.

Aanwijzigingen voor het gebruik

Het archief van de familie Ivens / Nooteboom bevindt zich in het Regionaal Archief Nijmegen (RAN). Hier kan men het archief in de studiezaal tijdens de openingstijden raadplegen.
Bij verwijzing naar stukken uit het familiearchief in een publicatie, van welke aard dan ook, dient als bronvermelding te worden vermeld: Regionaal Archief Nijmegen (RAN), archief familie Ivens / Nooteboom 1887 - 2007, inv.nr. *** eventueel gespecificeerd met paginanummer, datum.
Publicaties Over de Waalbrug Met bijdragen van: Paul van der Heijden, André Stufkens, Bob Haan, Hettie Peterse en Hylke Roodenburg. Samenstelling: Rob Camps, Froukje van Dooren, André Stufkens en Stef Verstraaten. Nijmegen 2011
AanvraaginstructieOpenbare archiefstukken kunnen via de website en in de studiezaal van het Regionaal Archief Nijmegen worden aangevraagd. Om een archiefstuk aan te vragen via onze website, gebruikt u de knop ‘Aanvragen’ op de detailpagina van het archiefstuk. Om een archiefstuk in de studiezaal aan te vragen noteert u op een aanvraagbriefje de naam van het archief en het inventarisnummer van het betreffende archiefstuk. Zie voor adres en openingstijden de website: https://regionaalarchiefnijmegen.nl.
Citeerinstructie Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met een verkorte aanhaling. Volledig: "Regionaal Archief Nijmegen (RAN), 1028 Familie Ivens / Nooteboom 1887 - 2007, inventarisnummer …." Verkort: "RAN, verkorte titel archief, inv.nr. …".