224 Maatschappij tot bevordering der Toonkunst, afdeling Nijmegen 1894 - 1981


Hoofdcategorie 17 Kunst en cultuur
Archiefvormer Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst, afdeling Nijmegen (1894-1981)
Periode 1894 - 1981
Bereik en inhoud Het archief bevat verslagen van bestuurs- en ledenvergaderingen, ingekomen en afschriften en kopieën van uitgaande stukken, deels toegankelijk door middel van een agenda, jaarverslagen, stukken betreffende de oprichting, ontwikkeling en opheffing, het personeel, het gebouw en de financiën en concertuitvoeringen.
archief is een waardevolle bron voor onderzoek naar de geschiedenis van concertuitvoeringen van voornamelijk klassieke muziek in de jaren 1900-1930 in Nijmegen.
Omvang 1,8125 m.
Medium 2,12 meter; papier.
Aantekeningen In het Secretariearchief Nijmegen, hoofdrubriek Cultuur, inv. nr. 6022, bevinden zich ook stukken over het Toonkunstkoor.
Openbaarheid Deels openbaar
Verantwoording Robert Spanings (2013)
Geschiedenis van het archief Het archief werd vanaf de oprichting tot 1971 bewaard in een archiefruimte van het gebouw aan de Van Welderenstraat en vanaf 1971 in het Cultureel Centrum de Lindenberg aan de Ridderstraat 23 te Nijmegen en was opgeborgen in standaardarchiefdozen.
Verwerving Overdracht 1972; bruikleengeving 2013.
Aanvullingen 1997 en 2008.
Selectie Uit het archief zijn een aantal stukken vernietigd, vooral dubbelen en financiële stukken (omvang 12 cm).
Ordening In 1996 is een plaastingslijst gemaakt van de archieven van de Afdeling Nijmegen van de Maatschappij tot bevordering der Toonkunst en de Stichting Nijmeegse Muziekschool over de jaren 1959-1982.
verband met een aanvulling op het archief van de Stichting Nijmeegse Muziekschool in 2011 is besloten voor de archieven van beide instellingen afzonderlijke archiefinventarissen te maken.
archief is onderverdeeld in twee hoofdrubrieken ‘Stukken van algemene aard’ en ‘Stukken betreffende afzonderlijke onderwerpen’. Laatsgenoemde hoofdrubriek is onderverdeeld in de subrubrieken ‘Organisatie’ en ‘Muziekonderwijs’. Vanwege het grote aantal beschrijvingen is alleen de subrubriek ‘Organisatie’ nog onderverdeeld. Binnen de rubrieken zijn de beschrijvingen zoveel mogelijk chronologisch geordend.
Voorwaarden voor raadpleging Het archief is deels openbaar.
Publicaties J. Batink, Waar wij ons druk om maken? 25 jaar De Lindenberg 1972-1997: Stedelijk Centrum voor Kunst en Cultuur in Nijmegen, zonder plaats 1997.
AanvraaginstructieOpenbare archiefstukken kunnen via de website en in de studiezaal van het Regionaal Archief Nijmegen worden aangevraagd. Om een archiefstuk aan te vragen via onze website, gebruikt u de knop ‘Aanvragen’ op de detailpagina van het archiefstuk. Om een archiefstuk in de studiezaal aan te vragen noteert u op een aanvraagbriefje de naam van het archief en het inventarisnummer van het betreffende archiefstuk. Zie voor adres en openingstijden de website: https://regionaalarchiefnijmegen.nl.
Citeerinstructie Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met een verkorte aanhaling. Volledig: "Regionaal Archief Nijmegen (RAN), 224 Maatschappij tot bevordering der Toonkunst, afdeling Nijmegen 1894 - 1981, inventarisnummer …." Verkort: "RAN, verkorte titel archief, inv.nr. …".