546 Collectie Codices [circa 1000 - 1730]


Rubriek: 1 Archief
Archief 546 Collectie Codices
Inventarisnummer 9
Beschrijving Biblia cum tabula nuper impressa et cum summariis noviter edites.
Venetië, Simon Bevilaque, 1498.
Druk, papier, 1 + 528 + 1 bll. Latijn

Vroegere bezitters:
Godefridus Helmondt (?), in rode inkt op de titelpagina;
Henricus (?), in zwarte inkt eveneens op de titelpagina.

Aard werk:
Met kleine houtsneden geïllustreerde Bijbel, bevattende het gehele Oude en Nieuwe Testament, met voorin een sterk verkorte inhoudsopgave per boek met verwijzingen naar de vindplaatsen en achterin een alfabetisch register op eigennamen en zaken, alsmede een lijst met verklaringen van Hebreeuwse namen en begrippen van Albertus Brunus.

Literatuur:
- Geurts en Nissen 1984, blz. 29
- Geurts 1989, blz. 158

Bijzonderheden:
De titelpagina bevat in een zestiende-eeuwse hand een fragment van een tekst in het Latijn over de zeden en gewoonten van de Brahmanen, waarschijnlijk ontleend aan de Collatio Alexandri cum Dindimo ("Hec de moribus de Brahmanorum ex epistola Didimi ad Alexandrum excerpta sunt."). Deze Collatio is een van de belangrijkste zogenaamde Indische Traktaten, gegoten in de vorm van een briefwisseling tussen Alexander de Grote en koning Dindimus.
Tussen de regels van de tekst en daaronder staan, behalve de naam "Theodesis", enige zedenspreuken genoteerd in verschillende zestiende-eeuwse handen, onder andere ontleend aan de Bijbel.
Op folio 528. vo (laatste pagina) vindt men een lijstje met verkorte aanduidingen van vindplaatsen van enige Bijbelteksten en voorts wederom enkele zedenspreuken. Dit alles in zestiende-eeuwse handen.
Als schutblad aan de voorzijde dient een afgesneden perkamenten blad uit een vijftiende-eeuwse officiale met aan weerszijden teksten, deels op muziek, behorend tot de liturgie van het feest van Johannes de Doper (24 juni).
Dit blad is gefolieerd met I en II. Op de voorzijde van dit blad staan tussen de teksten enige nauwelijks leesbare aantekeningen geschreven in een zeer klein zestiende-eeuws handschrift.
Het schutblad aan de achterzijde is eveneens een afgesneden perkamenten blad, waarschijnlijk uit hetzelfde officiale, en geeft op de voorzijde (fol. III) naast een alleluia-vers op muziek een fragment uit het evangelie van Johannes.
De oorspronkelijke tekst op de achterzijde van dit blad (fol. IV) is sterk vervaagd en opnieuw gebruikt voor aantekeningen in een vrijwel onleesbaar geworden zestiende-eeuwse hand.
Periode 1498
Vorm 1 deel