1 Stadsbestuur Nijmegen 1196 - 1810


Rubriek: 10.2.1.6.2 Geschillen
Archief 1 Stadsbestuur Nijmegen
Inventarisnummer 2707
Beschrijving Stukken betreffende een geschil met de stad Dordrecht en stukken houdende bepalingen en voorschriften inzake de tol aldaar en de tollen te Heumen, Gorkum en Geervliet
Periode ca. 1440
Bereik en inhoud
Deze stukken hebben betrekking op de handelsgeschillen tussen de stad Dordrecht enerzijds en de Nederrijnse steden Keulen, Duisburg, Wezel, Nijmegen (met Arnhem en Zutphen) anderzijds, waarbij de overslag van Rijnwijn het belangrijkste twistpunt vormde. De intrekking van bestaande faciliteiten door Dordrecht had tot gevolg, dat de tegenpartij andere handelswegen naar Vlaanderen en Brabant zocht, voornamelijk langs de Maas, hetgeen de aanwezigheid verklaart van een lijst van toltarieven van Heusden. Zie ook: Niemeijer, Een 15e eeuwse handelsoorlog. Dordrecht contra de Bovenlandse steden 1442-1445, in Bijdr. en Mededelingen van het Hist. Genootschap, 66e deel, 1948 blz. 1 vv. Deze stukken hebben klaarblijkelijk als bijlage gediend voor latere, in de 16e eeuw gevoerde processen met de stad Dordrecht.
Zie ook regestenlijst nos. 176, 387 en brievenlijst no. 13.
Fysieke kenmerken en technische vereisten Alleen als scan(s) raadpleegbaar. Gebruik van de originelen alleen met toestemming van de gemeentearchivaris.
Vorm 1 omslag
Auteursrecht Publiek Domein