Gemeente Lent


ArchiefvormerGemeente Lent
Andere namenMairie Lent 1811-1813
Soort entiteitOrganisatie
Type instellingOverheid
Datering1811-1817
PlaatsLent
Opvolger(s)Gemeente Bemmel (1818-2000)
GeschiedenisNadat in juli 1810 het Koninkrijk Holland opging in het Keizerrijk Frankrijk voerde het nieuwe bewind de Franse bestuursinrichting in. Het keizerlijk decreet van 18 october 1810 verdeelde het voormalig Koninkrijk in zeven departementen, waaronder het ‘Departement de l’Issel –Superieur’ of departement van de Boven-IJssel. Dit departement omvatte het grondgebied van het oude gewest Gelre benoorden de Waal. Het departement werd geleid door een prefect. In het departemen waren drie arrondissementen: Arnhem, Zutphen en Tiel. Het arrondissement met aan het hoofd de sous-prefect, was verdeeld in kantons. Bemmel was één van de kantons van het arrondissement Tiel (naast Elst, Geldermalsen en Tiel). De kantons bestonden uit mairiën (gemeenten). Het kanton Bemmel omvatte de mairiën Gent, Herwen, Huissen, Lent en Bemmel. De mairie Lent bestond uit de dorpen Lent, Ressen en Doornik.

Nadat de Franse troepen zich eind 1813, begin 1814 uit deze streken hadden teruggetrokken, bleven zowel de inrichting als de personele bezetting van het plaatselijk bestuur ongewijzigd. Wel veranderde een aantal tot dan Franse benamingen in Nederlandse: zo werd ‘mairie’ ‘gemeente’ en ‘maire’ werd ‘burgemeester’.
De Grondwet van 1815 bepaalde dat de nieuw ingestelde provinciebesturen reglementen voor het bestuur ten plattelande dienden op te stellen. Op 1 januari 1818 werd het Reglement voor het platteland van de provincie Gelderland van kracht. Lent werd bij de gemeente Elst gevoegd en Ressen en Doornik kwamen bij de gemeente Bemmel.