Vereniging tot wering van misbruik van sterke drank te Ubbergen


ArchiefvormerVereniging tot wering van misbruik van sterke drank te Ubbergen
Andere namenVereeniging Beek en Ubbergen tot wering van misbruik van sterken drank
Dorpsvereeniging t.W.v.M.v.S.D.
Archief1154 Vereniging tot wering van misbruik van sterke drank te Ubbergen
Soort entiteitOrganisatie
Type instellingParticulier
RechtsvormVereniging
Datering1879-1880
PlaatsUbbergen
GeschiedenisAl langere tijd vonden diverse inwoners van Beek-Ubbergen dat er een vereniging moest worden opgericht ‘die met open vizier den Strijd zou aanvaarden tegen een vijand, die erger dan de bloedigste oorlog geheele gezinnen verwoest (…)’: misbruik van sterke drank. Op 16 oktober 1879 werd over dit onderwerp een vergadering georganiseerd in Beek, en die trok de nodige belangstelling. Deelnemers maakten van de gelegenheid gebruik om een vereniging tot wering van misbruik van sterke drank op te richten.

Op 23 oktober 1879 hield de vereniging zijn eerste vergadering, met 23 aanwezige leden. De vereniging richtte tegelijkertijd een spaarkas voor haar leden op. Er volgden nog zeker zeven vergaderingen, die alle plaatsvonden in herbergen, sociëteitslokalen of huizen van kasteleins in Beek. Op 19 februari 1880 werd de vereniging bij Koninklijk Besluit erkend als rechtspersoon.

De laatst genotuleerde vergadering was die van 13 april 1880, een gecombineerde vergadering van de ‘Dorpsvereeniging’ en de Directie der Spaarkas. Daarin stapten enkele bestuursleden op naar aanleiding van een kritische vraag over de voorzitter van de vereniging. Mogelijk had het ermee te maken dat hij in 1873 had moeten opstappen als president van de Noordbrabantsche-Duitsche Spoorwegmaatschappij, nadat deze in financiële problemen was geraakt.

Het is niet uit te sluiten dat de vereniging na deze vergadering werd opgeheven: nadien zijn er geen berichten meer verschenen over de vereniging.
Functies, beroepen of activiteitenDoel was het beteugelen en weren van misbruik van sterke drank.
Structuur of genealogieDe verenging had een president en een secretaris. In het bestuur hadden onder andere de burgemeester en diverse notabelen zitting.
Bron(nen)Provinciale Geldersche en Nijmeegsche Courant, 1873-1880.