Stichting Buurthuis Waterkwartier


ArchiefvormerStichting Buurthuis Waterkwartier
Andere namenSBW
Archief1229 Stichting Buurthuis Waterkwartier
Soort entiteitOrganisatie
Type instellingParticulier
RechtsvormStichting
Datering1963-1987
PlaatsNijmegen (1963-1987)
Opvolger(s)Dacapo
Algemene contextHet club- en buurthuiswerk in Nijmegen kwam voort uit het particulier initiatief van katholieke, protestants-christelijke en wijkgebonden organisaties. Omdat de gemeente een steeds groter deel van de kosten ging subsidiëren, drong ze al in de jaren zestig aan op meer samenwerking en fusie. De meeste buurthuizen gingen in 1979 samen in de Nijmeegse Stichting van Buurt- en Klubhuizen (NSBK). Alleen de Stichting Buurthuis Waterkwartier bleef langer zelfstandig.
GeschiedenisDe in 1963 opgerichte Stichting Buurthuis Waterkwartier (SBW) kwam voort uit het parochiewerk en het bloeiende verenigingsleven in de wijk. Ze werd de grootste gebruiker van het ook uit 1963 stammende en aan de Waterstaat gevestigde Gemeenschapshuis Waterkwartier. Tot 1974 legde de SBW zich toe op kinderopvang en vrijetijdsbesteding. Na een door politiek bewuste beroepskrachten ingezette koerswijziging verschoof de aandacht naar maatschappelijke problemen (wonen, werken, ongelijkheid, kernenergie) en actievoeren. Dit leidde begin jaren tachtig tot een ernstig conflict met de door wijkbewoners geleide Stichting Beheer en Exploitatie Gemeenschapshuis, die met lede ogen aanzag hoe het recreatieve werk in het gedrang kwam. Een bindend advies van een door de gemeente ingestelde commissie hielp de tegenstellingen de wereld uit. In 1987 dwong de gemeente de SBW te fuseren met de Nijmeegse Stichting van Buurt- en Klubhuizen (NSBK) en de Raad voor Maatschappelijke Opbouw (RMO) tot de welzijnsstichting Dacapo.
Functies, beroepen of activiteitenOrganiseren van activiteiten als kinderopvang, vrijwilligerswerk en vrijetijdsbesteding ten behoeve van de wijk en de wijkbewoners.
Structuur of genealogieAanvankelijk een vrijwilligersorganisatie; vanaf de jaren zeventig een organisatie met beroepskrachten en vrijwilligers
Bron(nen)Jansen, T. en l. Romijnders, In het zicht van de toekomst terugkijken: 50 jaar professioneel welzijnswerk in Nijmegen, Nijmegen 1996