Volksuniversiteit Nijmegen en Omstreken


ArchiefvormerVolksuniversiteit Nijmegen en Omstreken
Andere namenVolksuniversiteit Nijmegen
VUNO
Archief1489 Volksuniversiteit Nijmegen en Omstreken
Soort entiteitOrganisatie
Type instellingParticulier
RechtsvormVereniging
Datering1978
PlaatsNijmegen, Topaasstraat 38 (1979 - 1980 voorjaar)
Nijmegen, Ridderstraat 23 (1980 najaar - 1981 voorjaar)
Nijmegen, Graafseweg 30 (1981 najaar - 1982 voorjaar)
Nijmegen, Groesbeeksedwarsweg 36 (1982 najaar - 1996)
Voorganger(s)Algemene Volksuniversiteit Nijmegen
Algemene contextDe Algemene Volksuniversiteit Nijmegen, aangesloten bij de Bond van Nederlandse Volksuniversiteiten (BNVU), werd in 1973 opgeheven op voorwaarde dat er een werkgroep zou worden gevormd ter oprichting van een volksuniversiteit ‘nieuwe stijl’. Ondanks aandringen van de BNVU kwam er geen werkgroep van de grond. Pas in 1976 werden de eerste contacten gelegd voor de heroprichting van een volksuniversiteit in Nijmegen. Vanaf 1977 begonnen cursussen, maar nog in los verband.
GeschiedenisDe ‘officieuze’ oprichting van de VUNO vond plaats tijdens een bijzondere bijeenkomst op 17 mei 1978 in het gebouw van de Nijmeegse Scholengemeenschap aan de Van Cranenborchstraat, onder andere in aanwezigheid van de voorzitter van de Bond van Nederlandse Volksuniversiteiten. Hoewel de VUNO formeel pas op 30 maart 1979 werd opgericht, beschouwt zij 1978 als het ijkpunt voor haar lustrumvieringen. In de eerste jaren na de oprichting werkte de vereniging hard aan de professionalisering van de docenten en aan de kwaliteit van de cursussen. De VUNO, die tot eind jaren tachtig subsidie van de gemeente ontving, bestaat tot op heden.
Functies, beroepen of activiteitenVolgens de oprichtingsakte heeft de VUNO tot doel ‘een bijdrage te leveren aan de volwassenen-educatie in het kader van een door de plaatselijke instellingen ontwikkeld, dan wel te ontwikkelen, breed educatief aanbod.’ Daarvoor organiseerde de vereniging onder andere cursussen, culturele avonden, filmvoorstellingen en buitenlandse reizen voor taalcursisten.
Structuur of genealogieDe vereniging heeft leden, ereleden en donateurs. Het bestuur bestaat uit zeven tot dertien personen, die in de algemene ledenvergadering uit en door de leden worden benoemd. Het bestuur bestaat uit een voorzitter, vicevoorzitter, secretaris en penningmeester en algemene bestuursleden. Vanaf 1981 zijn een apart algemeen bestuur en een dagelijks bestuur te onderscheiden.
Bron(nen)www.volksuniversiteit.nl