1494 Collectie Nijmeegse kraakbeweging 1970 - 2006


Hoofdcategorie 6 Ruimtelijke ontwikkeling
Subcategorie 6.3 Volkshuisvesting
Archiefvormer Nijmeegse kraakbeweging (1970)
Periode 1970 - 2006
Bereik en inhoud De collectie is primair van belang voor de geschiedenis van de Nijmeegse kraakbeweging in de periode 1970 - 1987. Secundaire aandachtspunten zijn aan de kraakbeweging verwante bewegingen (feminisme, anti-kernenergie e.d.) in Nijmegen, de kraakbeweging in de rest van het land en verwante bewegingen in de rest van het land.
Omvang 2,03125 m.
Medium Papier
Openbaarheid Openbaar
Verantwoording Rob Wolf (2017)
Geschiedenis van het archief Jan-Frank Gerards, bewoner van het eerste uur van het voormalig kraakpand De Pontanus, was actief tijdens de Piersonaffaire. Ook verzamelde hij toen documenten, affiches en posters betreffende de Nijmeegse kraakbeweging, met nadruk op de Piersonaffaire. Hij wordt informeel beschouwd als de archivaris van de Piersonaffaire en fungeert voor studenten en anderen als vraagbaak over de affaire.
Ook anderen hebben documenten betreffende de Piersonaffaire verzameld. S. Kuin, in 1981 gemeentesecretaris; G.J. Bothof eigenaar van een vertaalbureau; D. Lammerts van Bueren publicist.
Dick de Ruijter werd in 1976 bestuurslid van de Unie van Studenten in Nijmegen (USN) en had onder andere jongerenhuisvesting en kraken in zijn portefeuille. Hij woonde destijds in de gekraakte Transrhenumpanden aan de Daalseweg. Omdat hij zich realiseerde dat documenten van en over de kraakbeweging ooit historische waarde zouden krijgen, is hij in 1977 begonnen een collectie op te bouwen. Dat lukte ook, omdat hij dichtbij het vuur zat. Zo heeft De Ruijter documenten van Hennie van Rooijen, kraker en ook verbonden aan de USN, in zijn bezit gekregen, evenals de plakboeken van het Kraakkafee, die afkomstig waren van Wim van Kraay. De collectie heeft bij hem thuis in de kelder gelegen, totdat hij naar Rotterdam verhuisde.
Verwerving Overdracht 1987; Schenking 2016
Aanvullingen 2002, 2006, 2009, 2012
Selectie Dubbelen en stukken zonder relevantie voor de Nijmeegse kraakbeweging zijn vernietigd of vervreemd.
Ordening Op pragmatische gronden is besloten de diverse schenkingen samen te voegen tot één collectie. Onderscheid is gemaakt tussen Nijmegen en Nederland algemeen; daarbinnen tussen kraken, wonen en verwante activiteiten.
Voorwaarden voor raadpleging Openbaar
AanvraaginstructieOpenbare archiefstukken kunnen via de website en in de studiezaal van het Regionaal Archief Nijmegen worden aangevraagd. Om een archiefstuk aan te vragen via onze website, gebruikt u de knop ‘Aanvragen’ op de detailpagina van het archiefstuk. Om een archiefstuk in de studiezaal aan te vragen noteert u op een aanvraagbriefje de naam van het archief en het inventarisnummer van het betreffende archiefstuk. Zie voor adres en openingstijden de website: https://regionaalarchiefnijmegen.nl.
Citeerinstructie Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met een verkorte aanhaling. Volledig: "Regionaal Archief Nijmegen (RAN), 1494 Collectie Nijmeegse kraakbeweging 1970 - 2006, inventarisnummer …." Verkort: "RAN, verkorte titel archief, inv.nr. …".