1516 Heilig Land Stichting; vervallen (1854) 1911 - 1975 (2007)


Hoofdcategorie 11 Families en personen
Hoofdcategorie 18 Religie en levensbeschouwing
Subcategorie 18.1 Katholicisme
Subcategorie 18.6 Religieuze gebouwen
Archiefvormer Heilig Land Stichting (1911)
Eerste Hulpstichting der Helig Landstichting (1915)
Basiliekstichting (1916)
Vroomans-Leclerq, J.M.L.H. (1856-1927)
Periode (1854) 1911 - 1975 (2007)
Bereik en inhoud Strikt genomen is er sprake van vijf archieven: het archief van de Heilig Land Stichting, met onder andere stukken van de oprichting en ontwikkeling, personele aangelegenheden, de roerende en de onroerende goederen, het kapitaal, de financiën, de publiciteit, de ontvangst van bezoekers en de uitgave van periodieken, en de gedeponeerde archieven van de Eerste Hulp Stichting der Heilig Land Stichting, de Basiliekstichting, Jeanne Vroomans-Leclerc, en de Missionarissen van het H. Hart te Tilburg.
Medium Papier
Aantekeningen Het archief is in 2022 overgedragen aan het Katholiek Documentatie Centrum (KDC) te Nijmegen
Openbaarheid Openbaar
Verantwoording Kees van Dooren, Robert Spanings, Ruerd de Vries (2017)
Geschiedenis van het archief Binnen de Heilig Land Stichting lijkt nooit veel aandacht te zijn geweest voor archiefbeheer. Het veelal ongeordende en niet van toegangen voorziene materiaal werd lange tijd in verschillende, soms vochtige ruimtes bewaard. In 2005 werd op initiatief van Jan Spanhoff een archiefgroep, bestaande uit vrijwilligers, opgericht. De vrijwilligers brachten het archiefmateriaal bijeen in de pastorie van de R.K. Parochie De Meerwijk en ordenden, beschreven en verpakten het in zuurvrije archiefdozen en omslagen. In 2015 werden de archiefbescheiden t/m het jaar 1975, met de door Jan Willemsen (vrijwilliger vanaf 2007) vervaardigde lijst, overgedragen aan het Regionaal Archief Nijmegen (RAN).
Verwerving Schenking 2015
Aanvullingen 2017
Selectie Dubbele stukken, alsmede naoorlogse facturen en bankafschriften zijn vernietigd.
Ordening Hoewel sprake is van verschillende archiefvormers, te weten de Heilig Land Stichting, de Eerste Hulpstichting der Heilig Land Stichting, de Basiliekstichting, Jeanne Vroomans-Leclerq, en de Missionarissen van het H. Hart te Tilburg, is besloten om vanwege de nauwe onderlinge relaties van de archiefvormers en de verwevenheid van de archiefstukken, de archiefvormers onder te brengen in één inventaris. Het archief van de Heilig Land Stichting beslaat de periode 1911-1975. In 1975 droeg de Heilig Land Stichting de Cenakelkerk en de bijbehorende terreinen over aan de R.K. Parochie De Meerwijk. Het oudste stuk van het archief betreft een retroactum uit 1854. Het jongste stuk is een gastenboek over de periode 1924-1969 met enkele aantekeningen uit 1975 en 2007. Na de overdracht van het archief aan het Regionaal Archief Nijmegen (RAN) is er voor gekozen het archief in het archiefbeheersysteem Atlantis A&I volgens de huisregels van het RAN te beschrijven en te ordenen. De hoofdrubriek ‘Heilig Land Stichting’ is onderverdeeld in de rubrieken ‘Stukken van algemene aard’ en ‘Stukken betreffende afzonderlijke onderwerpen’. Laatstgenoemde rubriek is ook weer onderverdeeld. Binnen de rubrieken zijn de archiefbeschrijvingen chronologisch gerangschikt.
Voorwaarden voor raadpleging Openbaar
Publicaties Barendsen, J. e.a., Van Heilig Woud tot Heilig Land. De geschiedenis van de Heilig Land Stichting en omgeving, Utrecht 2000;
Beke, J. e.a., De kerk van de Heilig Land Stichting. De Cenakelkerk 1911-2011, Heilig Landstichting 2010;
Goes van Naters, M. van der, Met en tegen de tijd. Een tocht door de twintigste eeuw, Amsterdam 1980;
Willemsen, J., Het Heilige Land van Piet Gerrits. Kerkelijk kunstenaar in Palestina en Nederland, Nijmegen, 2014.
AanvraaginstructieOpenbare archiefstukken kunnen via de website en in de studiezaal van het Regionaal Archief Nijmegen worden aangevraagd. Om een archiefstuk aan te vragen via onze website, gebruikt u de knop ‘Aanvragen’ op de detailpagina van het archiefstuk. Om een archiefstuk in de studiezaal aan te vragen noteert u op een aanvraagbriefje de naam van het archief en het inventarisnummer van het betreffende archiefstuk. Zie voor adres en openingstijden de website: https://regionaalarchiefnijmegen.nl.
Citeerinstructie Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met een verkorte aanhaling. Volledig: "Regionaal Archief Nijmegen (RAN), 1516 Heilig Land Stichting; vervallen (1854) 1911 - 1975 (2007), inventarisnummer …." Verkort: "RAN, verkorte titel archief, inv.nr. …".