1494 Collectie Nijmeegse kraakbeweging 1970 - 2006


Rubriek: 1.1.2.1.1 De affaire zelf
Archiefvormer
Geautoriseerde naamNijmeegse kraakbeweging
Soort entiteitOrganisatie
Type instellingParticulier
Datering1970
PlaatsNijmegen
 Zie uitgebreide beschrijving in Kennisbank Huis van de Nijmeegse Geschiedenis
Geschiedenis van het archiefJan-Frank Gerards, bewoner van het eerste uur van het voormalig kraakpand De Pontanus, was actief tijdens de Piersonaffaire. Ook verzamelde hij toen documenten, affiches en posters betreffende de Nijmeegse kraakbeweging, met nadruk op de Piersonaffaire. Hij wordt informeel beschouwd als de archivaris van de Piersonaffaire en fungeert voor studenten en anderen als vraagbaak over de affaire.
Ook anderen hebben documenten betreffende de Piersonaffaire verzameld. S. Kuin, in 1981 gemeentesecretaris; G.J. Bothof eigenaar van een vertaalbureau; D. Lammerts van Bueren publicist.
Dick de Ruijter werd in 1976 bestuurslid van de Unie van Studenten in Nijmegen (USN) en had onder andere jongerenhuisvesting en kraken in zijn portefeuille. Hij woonde destijds in de gekraakte Transrhenumpanden aan de Daalseweg. Omdat hij zich realiseerde dat documenten van en over de kraakbeweging ooit historische waarde zouden krijgen, is hij in 1977 begonnen een collectie op te bouwen. Dat lukte ook, omdat hij dichtbij het vuur zat. Zo heeft De Ruijter documenten van Hennie van Rooijen, kraker en ook verbonden aan de USN, in zijn bezit gekregen, evenals de plakboeken van het Kraakkafee, die afkomstig waren van Wim van Kraay. De collectie heeft bij hem thuis in de kelder gelegen, totdat hij naar Rotterdam verhuisde.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Uw naam
Uw e-mailadres
Reactie