Werkgroep Zuidelijk Afrika Nijmegen


ArchiefvormerWerkgroep Zuidelijk Afrika Nijmegen
Andere namenNijmegen tegen Apartheid
Archief1493 Werkgroep Zuidelijk Afrika Nijmegen
Soort entiteitOrganisatie
Type instellingParticulier
Datering1983-2008
PlaatsNijmegen (1983-2008)
Algemene contextIn de jaren zestig en zeventig ontstonden in Nederland actiegroepen die zich tegen het apartheidsregime in Zuid-Afrika richtten en/of de strijd voor onafhankelijkheid in Portugese (Angola, Mozambique) en Britse (Rhodesië) kolonies ondersteunden: het Angola Comité (later Komitee Zuidelijk Afrika, KZA), de Anti-Apartheidsbeweging, de Boycot Outspan Actie en Kairos. In de linkse studentenstad Nijmegen schoten in de jaren zeventig zogenaamde ‘landenkomitees’ als paddenstoelen uit de grond. Zij zetten zich in om de politieke toestand en de mensenrechten in bijvoorbeeld Palestina, Nicaragua, Chili en Zuidelijk Afrika te verbeteren.
GeschiedenisEind 1982 werd de eerste vergadering gehouden van ‘Nijmegen tegen Apartheid’. Het initiatief hiervoor was uitgegaan van de Boycot Outspan Aktie. Men wilde de strijd tegen de apartheid bevorderen door zogenaamde ‘stedenacties’. In tal van steden moesten breed samengestelde comités doelgroepen binnen de bevolking activeren. Daarbij werd bijvoorbeeld gedacht aan politieke partijen, de vakbeweging, vrouwen, wijkgroepen, middelbare scholen en de universiteit.
Begin 1984 doopte men zich om tot werkgroep Zuidelijk Afrika Nijmegen, naar analogie van de werkgroepen in andere plaatsen. Het concept van de stedenacties werd verlaten, omdat het te arbeidsintensief was. Voortaan voerde de werkgroep zelf acties, die zich vooral tegen het apartheidsregime en zijn medestanders in Nederland richtten. Hieraan kwam geleidelijk een einde, nadat de ANC-voorman en latere Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela in 1990 was vrijgelaten en in 1994 president werd van een land waarin de apartheid officieel was afgeschaft.
Nadat de gemeente Nijmegen zich in 1988 had uitgeroepen als anti-apartheidsstad en jaarlijks 5000 gulden beschikbaar stelde voor projecten in Zuid-Afrika of in een van de frontlijnstaten (Angola, Mozambique, Zimbabwe), verlegde de werkgroep haar koers. In 1989 kwam ze in contact met de architect Bernardo Nhachete, die van plan was in de stad Matola, in het zuiden van Mozambique, een school te bouwen. Op de ondersteuning van dit project (en later de bouw van een tweede school) lag in de jaren negentig het zwaartepunt voor de werkgroep. Toen dit werk was voltooid (omstreeks 2000), heeft de werkgroep haar activiteiten afgebouwd en in 2008 gestopt.
Functies, beroepen of activiteitenOndersteuning van de strijd tegen de apartheid in Zuid-Afrika; ondersteuning van de bouw van twee scholen van Matola in Mozambique.
Structuur of genealogieWerkgroep met een bestuur.
Bron(nen)Informatie van Bertien Keijser-Huijts;
Timmermans, H. (samenstelling), 70’s in Nijmegen. Tien krejatieve aksiejaren. Nijmegen 2007, p. 86.