117 De Beide Weeshuizen (1445) 1817 - 1979 (1990)


6 Vijftiende-eeuwse handschriften, aangetroffen in het Rooms-Katholiek Weeshuis

Aantekeningen De zeven handschriften zijn afkomstig uit het archief van de Beide Weeshuizen. Louise Sormani die in 1915 een inventaris van dit archief heeft samengesteld, heeft ze opgenomen in het deelarchief van het Rooms-Katholiek Weeshuis. Hoewel er geen inhoudelijke relatie tussen de vijftiende-eeuwse handschriften en het weeshuis bestaat, is deze keuze gerechtvaardigd, aangezien de boeken in 1882 in het weeshuis zijn aangetroffen, en hier vermoedelijk ook in de eeuwen ervoor zijn bewaard.
Bewijzen hiervoor ontbreken, aanwijzingen dat ze hier thuishoren zijn er wel. Blijkens aantekeningen in de boeken waren drie ervan eigendom van het klooster Bethlehem op de Hessenberg, dat tot de derde orde van de heilige Franciscus hoorde. Een vierde boek was eigendom van een Nijmeegse vrouwenklooster, waarvan de naam was doorgekrast.
Na de reductie van de stad in 1591 (de verovering door de Staatse troepen en de daarop volgende protestantisering) werden de in Nijmegen gevestigde kloosters opgeheven. Het gebouw van klooster Bethlehem huisvestte vanaf 1638 het Arme-Kinder-Huis en - na de opheffing hiervan - vanaf 1817 het Rooms-Katholiek Weeshuis. Het lijkt aannemelijk dat de zeven handschriften het gebouw al deze eeuwen niet hebben verlaten.
Bron. L. Sormani, Inventaris van de archieven van het Borger-Kinderen-Weeshuis, het Arme-Kinder-Huis en de Beide Weeshuizen te Nijmegen, Nijmegen 1915, p. 279 - 280

Bestanddelen