Parochie St. Remigius Leuth


ArchiefvormerParochie St. Remigius Leuth
Andere namenParochie Leuth
Archief1622 Parochie St. Remigius Leuth
Soort entiteitOrganisatie
Type instellingParticulier
RechtsvormParochie
Datering1500-2013
PlaatsLeuth ([circa 1500] - 2013)
Algemene contextDe katholieken van het hertogdom Kleef, ten zuiden van de Rijn, vielen onder het geestelijk gezag van de aartsbisschop van Keulen en de deken van Xanten. In 1795 werd het gebied geannexeerd door de Franse Republiek, die in het in 1798 onderbracht in het Roerdepartement (Département de la Roer). In 1801 besloot Napoleon het nieuwe bisdom Aken op te richten, waarvan het territorium samenviel met dat van het Roerdepartement. In 1821, nadat de politieke situatie zich weer had gewijzigd, werd dit bisdom opgeheven. Het gebied ervan werd weer gevoegd bij het aartsbisdom Keulen, behalve de exclaves Leuth en Kekerdom die in 1816 bij het Koninkrijk der Nederlanden waren gevoegd. De parochies van deze dorpen gingen in 1821 deel uitmaken van het apostolisch vicariaat Grave-Nijmegen, in 1851 van het apostolisch vicariaat ’s-Hertogenbosch en in 1853 van het bisdom ’s-Hertogenbosch. In 2008 besloot de bisschop het aantal parochies in zijn diocees drastisch te verminderen. De fusiegolf, die hiervan het gevolg was, was in 2016 afgerond; bijna alle oude parochies hadden toen plaatsgemaakt voor nieuwe, grotere parochies.
GeschiedenisIn de late middeleeuwen beschikte Leuth over een kapel die werd bediend en beheerd door het kapittel van Zyfflich, dat in 1436 werd overgebracht naar Kranenburg. Het is onbekend wanneer deze kapel tot parochiekerk is verheven, maar rond 1500 was er sprake van een parochie. In 2013 fuseerde de parochie St. Remigius met de parochies van Beek-Ubbergen, Kekerdom, Millingen aan de Rijn en Ooij en Persingen tot de parochie Maria ten Hemelopneming.
Functies, beroepen of activiteitenDe voornaamste taken waren de zielzorg en de toediening van de sacramenten, zoals doop en huwelijk.
Structuur of genealogieHet parochiebestuur werd gevormd door de pastoor, eventueel bijgestaan door een kapelaan, en een aantal (leken)kerkmeesters.
Bron(nen)Schulte, A.G., De Nederlandse monumenten van geschiedenis en kunst. Het Rijk van Nijmegen: oostelijk gedeelte en de Duffelt. 's-Gravenhage 1983, p. 201-209
Schutjes, L.H.C., Geschiedenis van het Bisdom ’s Hertogenbosch, vierde deel, Sint-Michielsgestel 1873