1646 Hinderwetvergunningen gemeente Nijmegen 1897 - 2011


Archiefvormer Secretarie gemeente Nijmegen (1810-1991)
Dienst Publieke Werken en Volkshuisvesting van de gemeente Nijmegen (1949-1984)
Harde Sector Gemeente Nijmegen (1985-1998)
Directie Grondgebied Gemeente Nijmegen (1999-2011)
Dienst Bouw- en Woningtoezicht (1915-1949)
Periode 1897 - 2011
Bereik en inhoud Dit archief is op adres toegankelijk met behulp van de zoekoptie ' hinderwetvergunningen' in de digitale studiezaal.

Dit archief bevat objectdossiers die ontstaan zijn op grond van de vergunningverlening Hinderwet 1897 en opvolgers. Vanaf 1980 zijn hinderwetzaken onderdeel van de Wet algemene bepalingen milieuhygiëne (WABM) en van 1992 tot 2011 van de Wet Milieubeheer. De vergunningen bestaan uit tekstdocumenten en tekeningen waarin de aard van de vergunde instellingen beschreven is. In voorkomende gevallen zijn ook klachten en handhavingsdocumenten aanwezig.
Omvang 101,75 m.
Medium Papier
Openbaarheid Openbaar
Verantwoording Alphons van den Gruijthuijzen (Doxis), Derk Jan Prins (Regionaal Archief Nijmegen) (2021)
Geschiedenis van het archief Het beginjaar 1897 van dit serie-archief wordt bepaald door de inwerkingtreding van de Hinderwet als opvolger van de tot dan geldende Fabriekswet. Naast de nieuwe Veiligheidswet, die vanaf dan de veiligheid in de fabrieken en werkplaatsen regelde, had de Hinderwet tot doel de omwonenden te beschermen tegen schade of hinder van deze instellingen.
De inwerkingtreding van de nieuwe Hinderwet vinden we in de archieven van de Nijmeegse secretarie terug in de ingebruikname van nieuwe registers voor de aanvragen van Hinderwetvergunningen en de instelling van een speciale rubriek F voor Hinderwetzaken. In de agenda’s van ingekomen stukken vinden we de aanvragen voor het oprichten van fabrieken of werkplaatsen per 1 januari 1897 gerubriceerd met het onderwerp ‘Hinderwet’ in plaats van het tot dan toe gebruikelijke ‘Nijverheid’.
Tot 1980 werden de vergunningen verleend door het college van burgemeester en wethouders. Advisering bij de vergunningverlening en toezicht en handhaving op de naleving van de vergunning was de taak van ambtenaren van opeenvolgende gemeentelijke diensten. Archivering vond zo tot 1985 plaats zowel in het secretariearchief, als in de archieven van de diensten. Vanaf 1980 werden de vergunningen bij mandaat verleend door de diensthoofden. Na de gemeentelijke reorganisatie van 1985 verviel het onderscheid beleidsvoorbereidende secretarie en uitvoerende diensten en werden beleid en uitvoering in één organisatieonderdeel ondergebracht. Vanaf dat jaar is er ook geen sprake meer van dubbele archivering.
Bij de secretarie vond archivering doorgaans plaats per verleende vergunning. Voor de uitvoering van hun toezicht- en handhavingstaak vormden de ambtenaren liever objectdossiers per instelling en adres. Hierin zaten vaak meerdere vergunningen bij elkaar, vermengd met stukken opgemaakt en ontvangen in de uitoefening van de taak. Overbrenging naar de archiefbewaarplaats (Gemeentearchief, later Regionaal Archief Nijmegen, ook RAN) vond vanaf 1950 niet plaats op basis van de wettelijke overbrengingstermijn, maar alleen voor dossiers van gesloten fabrieken en werkplaatsen.
De veranderingen in de hinder- en milieuwetgevingen leidden in de loop der tijd niet tot een verandering in de archivering. Men bleef doorgaan met archivering per bedrijf en de vorming van objectdossiers.
De inwerkingtreding van de Omgevingswet 2010 en de instelling van Omgevingsdiensten voor de uitvoering van de milieutaken der gemeentes bepaalt de einddatum van dit archief. Ook de gemeentelijke organisatie werd gewijzigd. Het in 2000 ingevoerde directiemodel verviel per 1-1-2011. De Directie Grondgebied, tot dan de beheerder van de nog analoge hinder- en milieuwetdossiers van inwerking zijnde bedrijven, sloot haar archieven af. Vanaf dan voerde de centrale afdeling BDI het beheer van deze afgesloten serie. In 2019 is het besluit genomen deze serie te bewerken, over te brengen en te integreren met de al eerder overgebrachte series dossiers van gesloten bedrijven bij het RAN. Na deze bewerking is de gehele serie vanaf oktober 2021 in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen en voor het publiek beschikbaar via haar website.
Verwerving Overbrenging in 1972, 1996, 2015, 2019 en 2021
Selectie De dossiers die in 2011 nog tot het beheer van het actuele toezicht op bedrijven vielen, zijn in 2020 met toepassing van de gemeentelijke selectielijst 1996 geschoond. Voor controle en handhavingszaken is een bewaartermijn van 10 jaar genomen. Daarnaast zijn deze dossiers ontdaan van dubbelen, kopieën en afschriften van stukken die in andere seriebestanden zijn gearchiveerd.
Ordening In 2019 waren er zes series;
- hinderwetvergunningen vervallen objecten 1897-1945 (subagenda 38). Onderdeel van het secretariearchief gemeente Nijmegen 1811-1946
- hinderwetvergunningen vervallen objecten 1897-1945. Onderdeel van het archief Dienst Bouw- en Woningtroezicht
- hinderwetvergunningen van in 2011 nog bestaande of vervallen objecten 1946-1984. Onderdeel van secretariearchief gemeente Nijmegen 1946-1984.
- hinderwetvergunningen vervallen objecten 1897-1985. Onderdeel van het archief van de dienst Publieke Werken en Volkshuisvesting
- hinderwet - en milieuwetvergunningen vervallen objecten 1903-1999. Onderdeel van het Harde Sectorarchief.
- hinderwet- en milieuwetvergunningen van in 2011 nog bestaande of vervallen objecten 1903-2011. Onderdeel van het archief van de Directie Grondgebied.
Bij de bewerking in 2020-2021 zijn deze series in dit archief samengevoegd. De rubrieken van het archief vallen samen met de oude series.
Verwante archieven Zie voor de vergunningregisters en de beleidsmatige documenten op het gebied van hinder- en milieuwetgeving de verschillende dienstarchieven.
AanvraaginstructieOpenbare archiefstukken kunnen via de website en in de studiezaal van het Regionaal Archief Nijmegen worden aangevraagd. Om een archiefstuk aan te vragen via onze website, gebruikt u de knop ‘Aanvragen’ op de detailpagina van het archiefstuk. Om een archiefstuk in de studiezaal aan te vragen noteert u op een aanvraagbriefje de naam van het archief en het inventarisnummer van het betreffende archiefstuk. Zie voor adres en openingstijden de website: https://regionaalarchiefnijmegen.nl.
Citeerinstructie Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met een verkorte aanhaling. Volledig: "Regionaal Archief Nijmegen (RAN), 1646 Hinderwetvergunningen gemeente Nijmegen 1897 - 2011, inventarisnummer …." Verkort: "RAN, verkorte titel archief, inv.nr. …".