Handhavingsambtenaar Service Organisatie regio Nijmegen


ArchiefvormerHandhavingsambtenaar Service Organisatie regio Nijmegen
Archief1643 Handhavingsambtenaar Service Organisatie regio Nijmegen
Soort entiteitOrganisatie
Type instellingOverheid
RechtsvormOverheid
Datering1999-2004
PlaatsNijmegen, Burchtstraat 86 (1999-2004)
Algemene contextHet ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer heeft in samenwerking met het ministerie van Verkeer en Waterstaat beleid geïnitieerd om de handhavingssamenwerking op het gebied van milieubeheer (leefomgeving) te optimaliseren. Het deed dit door het maken van afspraken tussen gemeenten, waterschappen, het openbaar ministerie en de politie. De Service Organisatie werd opgericht om deze samenwerking te faciliteren en te ondersteunen, zowel operationeel inhoudelijk als bestuurlijk.
GeschiedenisIn de provincie Gelderland werden acht regio’s gevormd, met bijbehorende Service Organisaties. Er was een gezamenlijke strategie en een wederzijdse informatievoorziening. In 1999 werd er een convenant getekend voor de regio Nijmegen voor een periode van vijf jaar. De Service Organisatie had kantoor bij de Gemeenschappelijke Regeling Milieu Afvalverwerking Regio Nijmegen (MARN).
In 2004 vond de eindevaluatie plaats, in 2005 werd de organisatie opgeheven en werden de taken ondergebracht bij de MARN.
Functies, beroepen of activiteitenDe handhavingsambtenaar werkte samen met het openbaar ministerie en de politie op bestuurlijk én inhoudelijk vlak om uitvoering te geven aan de milieuwetgeving. Dit gebeurde door het toepassen van de handhavingsregels en door het uitvoeren van projecten als ‘Project illegale stort’ en ‘Project implementatie vuurwerkbesluit’.
Structuur of genealogieBesluitvorming rond het toepassen van handhavingregels op het terrein van de milieuwetgeving geschiedde op drie niveaus: regionaal ambtelijk, bestuurlijk en regionaal bestuurlijk. De handhavingsambtenaar voor de regio Nijmegen werkte in een solofunctie vanuit het kantoor van de Gemeenschappelijke Regeling Milieu Afvalverwerking Regio Nijmegen.