Open Jongerencentrum Staddijk


ArchiefvormerOpen Jongerencentrum Staddijk
Andere namenJ.C. Staddijk
Dujak
Archief1661 Open Jongerencentrum Staddijk
Soort entiteitOrganisatie
Type instellingParticulier
RechtsvormStichting
Datering1980-2016
PlaatsNijmegen, Staddijk 41 (1980-2016)
Algemene contextIn 1973 werd de Stichting Jongeren Aktiviteiten Dukenburg (verkorte naam Dujak) opgericht met als doel activiteiten te bieden voor de jeugd en jongeren in het Nijmeegse stadsdeel Dukenburg. Men vond achtereenvolgens onderkomen in de gemeentelijke boerderijen Meijhorst, Staddijk 37 en uiteindelijk in een eigen ruimte in Staddijk 41. De boerderij had verder een multifunctioneel karakter, beheerd door de Stichting Wijkcentra Nijmegen (SWN). De gemeente stelde voor om Staddijk 41 te verbouwen tot een jongerencentrum voor Dukenburg. Dujak werd opgeheven.
GeschiedenisIn 1979 gaf de gemeenteraad groen licht voor de oprichting van een wijkgebonden open jongerencentrum. Staddijk 41 werd toevertrouwd aan een begeleidingsgroep en een beroepskracht. Een jaar later werd de Stichting Open Jongerencentrum Staddijk opgericht. Judoka Anton Geesink verrichtte de opening van het verbouwde jongerencentrum. Het jongerencentrum organiseerde activiteiten voor jongeren in de leeftijd van 16 t/m 26 jaar met nadruk op muziek- en dansactiviteiten. Het was in die tijd een echte harde rock- en metaltempel voor Nijmegen en omgeving (onder andere optredens van het Duitse Tankard en de Nederlandse symfonische-metalband Within Temptation). Daarnaast traden artiesten als de saxofonisten Candy Dulfer en haar vader Hans Dulfer op. Vanwege de intrekking van de gemeentelijke subsidie eind 2016 sloot het jongerencentrum zijn deuren. Het jongerencentrum trok de voorgaande jaren te weinig jongeren naar Staddijk 41. Besloten werd om het pand in 2017 nog beschikbaar te laten voor (jongeren)activiteiten.
Functies, beroepen of activiteitenJongerenwerk in het stadsdeel Dukenburg met nadruk op muziek- en dansactiviteiten.
Structuur of genealogieStichting Dujak kende een bestuur.
Stichting Open Jongerencentrum Staddijk bestond uit een bestuur, dagelijks bestuur, staf, betaalde beroepskrachten, vrijwilligers, stagiairs en werkgroepen voor diverse activiteiten.