Stuurboord Bakboord Records


ArchiefvormerStuurboord Bakboord Records
Andere namenSBBB
Archief1693 Stuurboord Bakboord Records
Soort entiteitOrganisatie
Type instellingParticulier
RechtsvormEenmanszaak
Datering1996-2006
PlaatsNijmegen (1996-2006)
GeschiedenisStuurboord Bakboord Records (SBBB) werd in 1996 opgericht door Ketama (Peter Paul Kleinlooh) te Nijmegen. De naam Stuurboord Bakboord is tijdens een concert rond 1998 ontstaan om het publiek te verdelen in een links en een rechts gedeelte. De naam van het platenlabel is hiervan afgeleid. Het label was, hoewel officieel geregistreerd bij de Kamer van Koophandel, een lucratief initiatief waarbij er geen sprake was van contracten tussen artiesten en label. SBBB was een eenmanszaak vanwege meer praktische dan commerciële redenen. Beginnende artiesten uit heel Nederland konden bij dit label hun demo insturen en naar aanleiding van deze demo's is onder andere het eerste Nederlandstalig rap- en hiphop album voortgekomen, namelijk 'Meervoudig Onverzadigd Vet' (2002). Medeoprichters waren Christiaan van Meulebrouck en Maurice Broekhoff. Het label was vooral actief in Nijmegen en begin 2000 'sloten' er zich diverse jonge rappers uit Nijmegen aan bij het label. Het label produceerde op de meest eenvoudige manier cd's en verkocht ze 'in consignatie', dat wil zeggen dat men geluidsdragers ter verkoop bij detailhandel achterliet en later terugkwam om te zien hoeveel geluidsdragers er verkocht waren. Het label trad met diverse bezettingen op in heel Nederland. Het laatste optreden van de leden van het label was tijdens een optreden in de Nijmeegse Kraakclub De Onderbroek in 2017. Omdat het label een zogenaamd los-vastverband had zijn er geen specifieke groepen te benoemen die contractueel aan het label verbonden waren; hooguit het 'Vreemdelingen Legioen' en 'F6.' De laatste heeft groep diverse malen opgetreden als in formatie met Moris, Ruys en Ketama. Het label werd officieel in 2006 opgeheven.
Functies, beroepen of activiteitenUitbrengen van Nederlandstalige rap / hiphop muziek
Structuur of genealogieHet label was officieel een eenmanszaak op naam van Peter Paul Kleinlooh te Nijmegen. Om die reden bevond het label zich op verschillende adressen in Nijmegen.

Medewerkers / rappers / beatcreators: Muiter van de Bounty (Jeffrey Sorlury), Ketama (Peter Paul Kleinlooh), Meneer Ruys (Christiaan van Meulenbrouck), Moris (Maurice Broek Broeckhoff), Eva van Ginhoven, Aal, Vino, Roddels, Fritz Bomb, Petrov, Gijs, Jelle Dom, Jeroen (Sergeant) v.d. Putte, Wim van Stiphout, DJ Nemon, Nikolai (Daddy Nikes), Pino, Wim de Biezen, Ronald Bonel
Bron(nen)Peter Paul Kleinlooh (Ketama), 'Het net ophalen. Rapmuziek in Nijmegen 1992-2006.' Amsterdam 2016