Burgemeester G. ter Horst


ArchiefvormerBurgemeester G. ter Horst
Andere namenGuusje ter Horst
Guus ter Horst
Archief1651 Collectie burgemeester G. ter Horst
Soort entiteitPersoon
Type instellingParticulier
Datering1952
PlaatsNijmegen
GeschiedenisGuusje ter Horst, in 1952 geboren in Deventer, groeide op in Den Haag en studeerde psychologie in Amsterdam, waar ze promoveerde tot doctor in de sociale wetenschappen. Ze zat er van 1986 tot 1992 in de gemeenteraad voor de Partij van de Arbeid en bekleedde van 1994 tot begin 2001 de functie van wethouder voor onder andere openbare ruimte, bedrijven, monumentenzorg en gezondheidszorg.

Op 15 april 2001 werd ze geïnstalleerd als burgemeester van Nijmegen, waarmee ze haar partijgenoot Ed d’Hondt opvolgde. In deze functie zette Ter Horst zich onder meer in voor een hardere aanpak van overlast en criminaliteit, voor homo-emancipatie en voor het organiseren van de grootse viering van ‘Nijmegen 1900 jaar stad, 2000 jaar leven’ in 2005. Onder haar burgemeesterschap profileerde Nijmegen zich als oudste stad van Nederland en als gezonde stad (‘City of health’). Ze gaf regelmatig te kennen dat Nijmegenaren wat minder zouden mogen ‘nuilen’ (zeuren) en wel eens wat trotser op hun stad zouden kunnen zijn.

Ter Horst baarde opzien door bijna elk jaar naar een ander stadsdeel te verhuizen om Nijmegen en haar bewoners beter te leren kennen: ze woonde aan de Waalkade, in de Landbouwbuurt, in Oosterhout en in Weezenhof.

Op 2 mei 2006 kondigde ze haar vertrek als burgemeester aan. Per 1 januari 2007 legde ze haar functie neer en in februari trad ze aan als minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in het kabinet Balkenende IV. Deze functie bekleedde ze tot februari 2010. Later werd ze lid van de Eerste Kamer en voorzitter van de HBO-raad.
Functies, beroepen of activiteitenBurgemeester van Nijmegen
Bron(nen)https://nl.wikipedia.org/wiki/Guusje_ter_Horst Artikel in Wikipedia, 27 maart 2019.
Jaarboeken Numaga, 2002-2007.