Talis


ArchiefvormerTalis
Andere namenStichting Talis Woondiensten
Soort entiteitOrganisatie
Type instellingParticulier
RechtsvormStichting
Datering1999
PlaatsNijmegen, Wezenlaan 71 (1999)
Nijmegen, Waalbandijk 18
Voorganger(s)Woningstichting Mgr. dr. Ariëns
Katholieke Woningvereniging Kolping
Algemene contextDe woningbouwverenigingen in Nederland waren in de jaren van wederopbouw en woningnood met ‘gouden koorden’ verbonden geraakt met de rijksoverheid, die de sector enerzijds met miljarden guldens ondersteunde, anderzijds rechtstreeks, en indirect via de gemeenten, de touwtjes strak in handen hield. Staatssecretaris E. Heerma (CDA) maakte begin jaren negentig een einde aan deze innige relatie. De woningcorporaties moesten financieel zelfstandig worden en zich bestuurlijk moderniseren (bijvoorbeeld door zich om te vormen van een vereniging in een stichting). In het hele land concludeerden corporaties dat ze alleen konden overleven door schaalvergroting. Terwijl Woningvereniging Nijmegen (WVN) – inmiddels omgedoopt tot Portaal – uitgroeide tot een landelijke corporatie, koos Kolping voor de regio. Per 1 januari 1999 kreeg de fusie met de veel kleinere Woningstichting Mgr. dr. Ariëns uit Wijchen haar beslag. De fusiecorporatie ging Stichting Talis Woondiensten heten.
GeschiedenisOp 1 januari 1999 fuseerden de Katholieke Woningvereniging Kolping met de veel kleinere Woningstichting Mgr. dr. Ariëns uit Wijchen. De fusiecorporatie ging Stichting Talis Woondiensten heten, later veranderd in Talis. Talis was op dat moment met 121 personeelsleden en 13413 (9488 in Nijmegen en 3925 in Wijchen) de grootste sociale verhuurder van het woningmarktgebied Zuid-Gelderland. De eerste 45 Talis-woningen werden in april 1999 opgeleverd. Ze hoorden tot het complex De Flier in de Wijchense wijk Kerkeveld. Het archief van Talis berust op het kantoor aan de Waalbandijk 18.
Functies, beroepen of activiteitenBouwen, beheren en verhuren van goede en goedkope woningen, plus taken die hieruit voortvloeien zoals de bouw van winkels, bejaardenwoningen en verzorgingshuizen. Stadsvernieuwing en wijkbeheer.
Structuur of genealogieDe stichting kent een raad van bestuur, een raad van commissarissen en een huurdersvereniging.
Bron(nen)Rob Wolf, Op weg naar Talis. De geschiedenis van de woningcorporaties Kolping te Nijmegen en Mgr. Dr. Ariëns te Wijchen, 1937-1947-1999. Nijmegen 1999