Jeroen van Lith


ArchiefvormerJeroen van Lith
Andere namenJ.G.J. van Lith
Archief1108 Fotoarchief Jeroen van Lith
Soort entiteitPersoon
Type instellingParticulier
Datering1933
PlaatsRolde
GeschiedenisHet gezin Van Lith, waarvan de in 1933 geboren Jeroen de jongste zoon was, woonde aan de Kronenburgersingel 1a. Vader was firmant van Van Lith & Zonen, een bedrijf gevestigd aan de Weurtseweg 32, dat voor bakkers en veehouders granen bewerkte en verhandelde.

Jeroen volgde lager onderwijs aan de RK St. Josephschool. Zijn ouderlijk huis werd door het bombardement van februari 1944 zwaar beschadigd, waardoor het gezin Van Lith naar Wijchen moest uitwijken. In september 1945 kreeg Jeroen toegang tot het Nijmeegse Canisius College, waar hij het internaat bezocht en zijn gymnasiumdiploma behaalde.

In 1950, toen Jeroen 16 jaar was, begon zijn carrière als amateurfotograaf. Hoewel hij in Utrecht geologie ging studeren, bleef hij geïnteresseerd in zijn geboortestad. Regelmatig verbleef hij bij zijn ouders in Wijchen om van daaruit met zijn camera Nijmegen te doorkruisen. Zijn opnamen vallen op door een nuchtere en objectieve blik op de stad. In de jaren '50 waarin nog voornamelijk in zwart-wit werd gefotografeerd, maakte Jeroen de indrukwekkende kleurenopnamen die zijn opgenomen in het boek 'In een ander licht. Nijmegen 1950-1960 in kleurenfoto's van J.G.J. van Lith'. Toen de studie hem steeds meer aan Utrecht bond, stopte hij met zijn fototochten door Nijmegen. De fotografie bleef voor hem echter altijd meer dan alleen een liefhebberij.