Onder de toren

Titel Onder de toren
Beschrijving Onderwijzer schrijft op schoolbord. St. Stephanus is St. Steven. Twee jongens lopen met hun schooltas langs beeld van St. Stephanus bij het Canisius College. Bekijken het beeld van dichtbij, 1 van hen staat net als het beeld. Lopen dan weer verder. Komen op het Traianusplein. Schoolmeester schrijft op het bord onder St. Steven: Marcus Ulpius Traianus. Jongens staan aan de voet van het Traianusbeeld. Pater Rubbens komt lezend aangelopen. Hij ziet de jongens.
Schoolmeester schrijft op het bord: stichter van Nijmegen 105 na Chr. Pater Rubbens gaat naar de jongens toe. Vertelt iets over het beeld. Jongens kijken omhoog. De Jongens gaan weg, pater Rubbens zwaait ze na. Ze vergeten hun schooltassen. Rubbens neemt ze mee. Meisje in de klas haalt haar schouders op. De namen van Daan Kievits en Juur Arens staan op het bord als absent. Jongetjes lopen in de Burchtstraat. Ze proberen de deuren van het Stadhuis. Ze verzamelen al het geld dat ze samen hebben. Schoolmeester schrijft op het bord: Mariken en Moenen. Bordtekening. Jongetjes kijken etalages en gaan Vroom & Dreesmann binnen. De grootste jongen (Daan) probeert een masker van de duivel (Moenen). Masker wordt betaald en verdwijnt in de jaszak. Jongens lopen Broerstraat in. Via Plein 1944 en Augustijnenstraat naar de Grote Markt. Eigenaresse van de groentenzaak ordent, uitgestalde groenten buiten. Blik op de Waag en Stevenstoren. Jongens
vergelijken een ui met de toren van het Stadhuis en de Steventoren. De ui gaat terug maar 2 appels worden gestolen. Ze rennen weg. Ze kijken of ze achterna worden gezeten. Ze lopen de luizenmarkt op en kijken bij de scharensliep, bekijken de spulletjes op de markt en eten een gestolen appel. Gaan via de trappen de toren op. Pater Rubbens loopt op de Grote Markt. Digna Kievits staat voor de bordtekening van Mariken en Moenen. Jongetjes lopen de wenteltrap omhoog. Bovengekomen proberen ze de klepel tegen de klokken uit. Gaan nog hoger.

De klokken luiden. Gaan weer hoger. Komen op de trans van de toren en kijken uit over de Benedenstad, beneden hen de luizenmarkt, de spoorbrug, Burchtstraat, Benedenstad met Waalbrug, Grote Markt. Weer binnen in de toren proberen ze het carillion uit. Mensen en pater Rubbens die beneden op de Grote
Markt staan, kijken omhoog naar de Stevenstoren. (man met baard is vader Arens) Jongens spelen nog steeds en hebben plezier. Ze rennen naar beneden. Carillion gaat door. Digna Kievits staat bij het beeld van Marieken op de Grote Markt. Daan zet het Moenen masker op. Ze sluipen naar haar toe en laten haar schrikken. Ze rennen weg de straten van de Benedenstad in. Digna verbergt zich bij de Commanderie maar ze wordt gevonden door Daan en Juur. Ze krijgt een appel. Pater Rubbens laat de groentenvrouw wat appels in de schooltassen stoppen. De drie kinderen komen de Vijfringengas uit lopen en treffen daar Pater Rubbens. Hij vertelt ze iets en geeft ze de schooltassen terug.
Vervaardiger(s) 'Meer licht', een werkgroep van
Datering 1958
Documenttype 16 mm film
Documentnummer 01-0533
Auteursrecht Auteursrechtelijk beschermd
Auteursrechthouder Stichting Nijmegen Blijft in Beeld
Trefwoorden Canisius College / Mariken van Nieumeghen / Pater Rubbens / Stevenstoren / Traianus beeld
Herkomst Film- en videocollectie Stichting Nijmegen Blijft in Beeld
Soort film Speelfilm