1. Luchtlandingen in Groesbeek en Overasselt (Market Garden)

I.v.m. auteursrechtelijke bescherming/privacy kan op internet de afbeelding niet getoond worden/het bestand niet worden afgespeeld.

Titel 1. Luchtlandingen in Groesbeek en Overasselt (Market Garden)
Beschrijving Fragmenten uit filmmateriaal van het geallieerde Amerikaanse leger, opgenomen tijdens de bevrijdingsoperatie "Market Garden" in september 1944. Burgers kijken vanaf de grond naar de overvliegende vliegtuigen. Para's springen uit de vliegtuigen (uit vliegtuig opgenomen) Ook de cameraman springt en laat zijn camera draaien tijdens de sprong. De luchtlandingen in Groesbeek; vele parachutisten dalen neer, ook oorlogsmaterieel wordt aan parachutes neergelaten.Gliders met soldaten en materieel komen neer op de landingterreinen in Groesbeek. Twee amerikaanse parachutisten en twee meisjes zitten op de grond en bekijken een staf kaart, de meisjes wijzen de para's de weg. Bevolking van Groesbeek staat bij een neergekomen glider te kijken. Dropping van mensen en materieel aan parachutes en d.m.v. gliders. Een legerjeep zit vast, burgers komen aanhollen om te helpen de jeep weer vlot te trekken. Vervolgens beelden van de luchtlandingen in Overasselt; vele parachutisten worden hier afgeworpen en ook veel gliders komen neer op het landingsterrein. Gewonde soldaten worden in het veld behandeld en afgevoerd. Para's van de Easycomp. van het 505e regiment probeerden op 19 september het Mariaplein over te steken om richting Waalbrug te gaan. Vervolgens beelden van een in brand geschoten munitiewagen op het Marienburgplein. Het Joods-kerkhof staat in brand alsook het kantoor van "De Nederlanden van 1845". De opnamen werden gemaakt in de middag van 23 september. Vervolgens beelden van het tot noodhospitaal ingerichte klooster Berchmanianum aan de Houtlaan. Er worden hier geallieerden en Duitse soldaten behandeld. Twee Nijmeegse ziekenverzorsters hielpen daar: mevrouw Pas-Felderhof (Vrouw met hand boven haar ogen) en Mevrouw Toos Huisman.
Vervaardiger(s) U.S. Army
Locaties Groesbeek
Nijmegen Houtlaan
Datering 1944
Documenttype 16 mm film
Documentnummer 01-0003
Auteursrecht Alleen in het archief te raadplegen
Auteursrechthouder National Archives
Trefwoorden Bevrijding / Hulpverlening / Militairen / Oorlogshandelingen / oorlogsmaterieel / Tweede Wereldoorlog / Vliegtuigen
Herkomst Film- en videocollectie Stichting Nijmegen Blijft in Beeld
Soort film reportage

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Uw naam
Uw e-mailadres
Reactie