Canisius voor de lens

Titel Canisius voor de lens
Beschrijving Een documentaire over het St. Canisius ziekenhuis aan de St. Annastraat.
Een patient (fictief) wordt bij de eerste hulp binnen gebracht en fungeert als een rode draad. De film begint met een luchtfoto van het complex en exterieuropnamen van het gebouw. Interieuropnamen van de receptie in de hal en de
telefoon centrale. De patient wordt bij de eerste hulp binnengereden en krijgt een eerste onderzoek bij een arts. Hem wordt bloed afgenomen dat onderzocht wordt in het klinisch-chemisch lab. Daarna komt de patient in de "medische molen". Z'n bloeddruk wordt gemeten, er wordt een electrocardiogram gemaakt, op de rontgenafdeling worden foto's gemaakt. Ondertussen wordt de administratie via de afdeling opname geregeld. Dan gaat hij naar de operatiezaal waar hij wordt geopereerd. Op de verkoeverkamer komt hij bij en gaat naar de patientenzaal. Beelden van de flats op het terrein waar verplegend personeel woont. Er wordt aandacht geschonken aan ontspanning (tennis) de opleiding van verpleegsters en het restaurant voor het personeel.Verder komen de baby afdeling, het kinderpaviljoen, hartbewaking en de keuken en maaltijdbereiding aan bod.
De patient krijgt in het ziekenhuis therapie. De patient is zover hersteld dat hij weer naar huis kan, maar eerst moet de administratieve afwikkeling in het kantoor gedaan worden. In de hal neemt hij afscheid van een verpleegster en met zijn "vrouw" gaat hij op weg naar huis.
Medewerkers aan deze film: An Koper, Chris van Tilborg en Mieke Smarius (echtgenote van de toenmalig economisch directeur Frans Smarius). De patient en enkele verpleegsters werden gerecruteerd bij toneelgroep Exodus.
>> NB. De film werd als "geluidsfilm" gemaakt, doch de geluidsband (casette) is zoek geraakt.
Vervaardiger(s) Koper, Piet
Datering 1974
Documenttype 16 mm film
Documentnummer 01-0596
Auteursrecht Auteursrechtelijk beschermd
Auteursrechthouder Stichting Nijmegen Blijft in Beeld
Trefwoorden Gezondheidszorg / patiëntenzorg / verpleging / Ziekenhuizen
Herkomst Film- en videocollectie Stichting Nijmegen Blijft in Beeld
Soort film Documentaire