146 Collectie vooronderzoek Nijmeegse oorlogsgeschiedenis door professor L.J. Rogier (1940) 1953 - [circa 1962]


Rubriek: 1.2 Aantekeningen
24-25 Aantekeningen betreffende de politie in Nijmegen, [tussen 1953 en circa 1962], 2 omslag
Archiefvormer
Geautoriseerde naamRogier, L.J.
Andere namenLudovicus Jacobus Rogier
Soort entiteitPersoon
Type instellingParticulier
Datering1894-1974
PlaatsNijmegen
 Zie uitgebreide beschrijving in Kennisbank Huis van de Nijmeegse Geschiedenis
Geschiedenis van het archiefIn 1953 verzochten Burgemeester en Wethouders aan professor L.J. Rogier ter gelegenheid van de tienjarige herdenking in september 1954 een historisch verantwoord geschrift te vervaardigen over de bevrijding van Nijmegen. Rogier verklaarde zich bereid onder het voorbehoud dat zijn uiteindelijke beslissing afhing van de kwaliteit van het bronnenmateriaal. Kennelijk was dit onvoldoende, want hij heeft het werk niet geschreven.
Korte tijd later verstrekte het gemeentebestuur de ruimere opdracht een boek te schrijven over Nijmegen in oorlogstijd. Ambtenaren van de gemeente waren behulpzaam bij het verzamelen en uittypen van bronnenmateriaal. Het grootste deel van de collectie bestaat uit aantekeningen die Rogier maakte bij archiefstukken van de gemeente. Verder dan deze aantekeningen is hij niet gekomen, voor zover bekend zelfs niet tot voorstudies. Volgens J.H. Roes heeft hij zijn onderzoek om redenen van discretie gestaakt [Biografisch woordenboek van Nederland, eerste deel, 's-Gravenhage 1979, p. 494].
Begin jaren 1960 heeft Rogier zijn stukken achtergelaten bij de secretarie van de gemeente, van waar zij later zijn overgeplaatst naar het gemeentearchief. In 1987 is bij de collectie een plaatsingslijst gemaakt, waarbij enkele stukken zijn vernietigd en een brief die zich in de Collectie Oorlogsdocumentatie bevond (onder oud inv.nr. 4894) aan de collectie is toegevoegd (huidig inv.nr. 4). Ook bleek toen dat een aantal stukken die aan de collectie ontbraken, zich bevonden in het archief van L.J. Rogier (onder inv.nr. 1538) dat berust bij het Katholiek Documentatie Centrum (KDC) te Nijmegen. In 1988 heeft het KDC deze stukken geschonken aan het gemeentearchief, waar zij aan de collectie zijn toegevoegd (de huidige inv.nrs. 8a en 50).
In 2015 is de oorspronkelijke collectie formeel overgebracht naar het Regionaal Archief Nijmegen.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit item

Plaats een reactie

Uw naam
Uw e-mailadres
Reactie