867 Gemeente Appeltern 1818 - 1983


Rubriek: 2 Documentatie
Archiefvormer
Geautoriseerde naamGemeente Appeltern
Andere namenSchoutambt Appeltern (1818-1825)
Soort entiteitOrganisatie
Type instellingOverheid
Datering1818-1983
PlaatsAppeltern
Maasbommel Raadhuisdijk 6
RechtsvormGemeente
 Zie uitgebreide beschrijving in Kennisbank Huis van de Nijmeegse Geschiedenis
Voorganger(s)Gemeente Appeltern en Altforst
Gemeente Alphen
Gemeente Maasbommel
Opvolger(s)Gemeente West Maas en Waal
Geschiedenis van het archiefDe gemeentelijke archieven van Appeltern werden, zoals gebruikelijk op het Gelderse platteland, ten huize van de gemeentesecretaris bewaard. Bij het overlijden van burgemeester-secretaris J.J.C. Herckenrath bleek het archief te berusten in de westelijke benedenkamer van zijn huis.
In 1854 verhuisde het archief naar de secretarie, die zich ten huize van de timmerman C.A. Janssen bevond. Het was geplaatst in boekenkasten en in een achterkamertje. De stukken lagen daar tussen een beschot van planken en banken, vast tegen de muur, waardoor ze werden aangetast door vocht. De gemeentesecretaris J. van Woezik rapporteerde hierover aan het gemeentebestuur, opdat men hem later niet de schuld zou kunnen geven dat het archief door zijn zorgeloosheid zou zijn 'verteerd'.
Zes jaar later, in 1860, was er nog geen verbetering gekomen in deze toestand. Na de bouw van het raadhuis in 1875 werd het archief geplaatst de raadszaal en de secretarie.[16]
In 1926 bleek - volgens de verslagen van de provinciaal archiefinspecteur - het archief op het gemeentehuis bewaard te worden, voor een deel in de secretarie en voor de rest in een archiefruimte op zolder. De ordening liet te wensen over, maar gelukkig bleek het niet van de watersnood van 1926 geleden te hebben. Een brandvrije ruimte voor de belangrijkste stukken was gewenst. In 1931 bleek er enige orde te zijn aangebracht in archief, maar er was nog geen brandvrije ruimte. Bij de verbouwing van het gemeentehuis in 1941 werden twee boven elkaar gelegen archiefkluizen ingericht. In de benedenste kluis lagen de gemeenterekeningen met bijlagen, in bovenste kluis de rest van het archief.
In 1956 bleek men, wegens ruimtegebrek, ook weer een ruimte op de zolder voor de bewaring van het archief te gebruiken. Daaronder waren enkele 19e-eeuwse stukken die brandvrij behoorden te worden geborgen. Ondanks toezeggingen voor verbetering van de situatie, bleken deze daar in 1965 nog steeds te liggen. In 1969 werd de voormalige arrestantencel tot archiefruimte verbouwd, en in 1976 kwam er een nieuwe archiefruimte in het sousterrain. In 1983 werd er nog steeds archief op de stoffige en brandgevaarlijke zolder bewaard. Na de opheffing van de gemeente kwam er in de nieuwe gemeentehuis te Beneden-Leeuwen een ruime achiefruimte ter beschikking.
Na de fusie van de gemeenten werden de gemeentearchieven van Appeltern, Dreumel en Wamel overgebracht naar het nieuwe gemeentehuis te Beneden-Leeuwen. [17]