Buurtcomité Benedenstad


ArchiefvormerBuurtcomité Benedenstad
Andere namenBuurtkomitee Benedenstad
Archief927 Buurtcomité Benedenstad
Soort entiteitOrganisatie
Type instellingParticulier
Datering1970-1986
PlaatsNijmegen, Observantenstraat 9 (1976-1978)
Nijmegen, Papengas 37 (1978-1986)
Algemene contextVooral na de opening van de Waalbrug in 1936 raakte de Benedenstad in verval. Acties van de Stichting Sanering Oude Stad zetten de sloop van oude, verkrotte panden in het stadsdeel in gang en na de Tweede Wereldoorlog nam de gemeente de slopershamer op grote schaal ter hand. Rond 1970 kwamen steeds meer van de resterende bewoners van de wijk tegen de sloop in opstand, vrezend dat er bij de herbouw geen plaats meer zou zijn voor woningen in de sociale huursector.
GeschiedenisHet buurtcomité werd opgericht in 1970 en haalde begin 1971 de publiciteit door een alternatief plan voor de Benedenstad – als tegenhanger van het gemeentelijke plan – te presenteren. In latere jaren ontwikkelde het comité eigen plannen over verkeersvraagstukken en over woningbouw in de Benedenstad. Wekelijks hield het bijeenkomsten in het wijkcentrum aan de Papengas.

Na heftige protesten van de bevolking, vertegenwoordigd in het Buurtcomité, werd het gemeentelijk sloopbeleid van de Benedenstad in 1972 omgebogen naar een van grootschalige herbouw van de woningen, met als doel sociale woningbouw. Zodoende is een deel van de oorspronkelijke bebouwing vervangen door zo'n 650 naoorlogse woningen, waarin de oorspronkelijke bewoners konden terugkeren en waardoor het karakter van de wijk behouden bleef. Bij de bouw, die plaatsvond van 1978 tot 1983 is het middeleeuwse stratenpatroon en het bijzondere reliëf wel intact gebleven. De Benedenstad is vanaf 1975 een van rijkswege beschermd stadsgezicht.

Van 1971 tot in 1983 gaf het buurtcomité het wijkblad ‘Benedenstadnieuws’ uit, daarna werd het blad voortgezet door wijkbewoners en stuurde het comité regelmatig stukken in.

Het buurtcomité zette zich in 1986 nog actief in voor de wijk, maar daarna werd het in de media stil over de club. Wanneer deze is opgeheven, is niet bekend.
Functies, beroepen of activiteitenBij de oprichting in 1970 was het doel om verdere sloop van de Benedenstad te voorkomen en om een opbouw van de wijk met betaalbare huren mogelijk te maken, bestaande woningen op te knappen. Nadat de Benedenstad was herbouwd adviseerde het comité bestaande en nieuwe bewoners bij hun inspraak over de woonomgeving en ondersteunde het de actieve bewonersgroepen.