Openbaar Lichaam Regio Nijmegen


ArchiefvormerOpenbaar Lichaam Regio Nijmegen
Andere namenOLRN
Archief1114 Openbaar Lichaam Regio Nijmegen
Soort entiteitOrganisatie
Type instellingOverheid
RechtsvormGemeenschappelijke regeling
Datering1992-1996
PlaatsNijmegen, Korte Nieuwstraat 6 (1992-1996)
Opvolger(s)Knooppunt Arnhem Nijmegen
Algemene contextPer 1 december 1992 werd de gemeenschappelijke regeling Basisregeling Regio Nijmegen van kracht. Hiermee ging ook het Openbaar Lichaam Regio Nijmegen van start.
GeschiedenisPer 1 december 1992 werd het Openbaar Lichaam Regio Nijmegen opgericht. De deelnemende gemeenten waren Beuningen, Druten, Gennep, Groesbeek, Heumen, Millingen aan de Rijn, Mook en Middelaar, Nijmegen, Ubbergen, West Maas en Waal en Wijchen. Centrumgemeente was Nijmegen.

Naar aanleiding van de inwerkingtreding van de herziening van gebiedsindelingen voor Gemeenschappelijke Regelingen in januari 1996 koos Gennep er voor om te gaan deelnemen aan het Gewest Noord-Limburg.

Het OLRN werd per 1 januari 1996 officieus opgeheven. De Basisregeling hield toen op te functioneren.
Functies, beroepen of activiteitenHet doel van de regeling was het behartigen van de gemeenschappelijke belangen van de deelnemende gemeenten. Die belangen lagen op verschillende terreinen, zoals algemeen bestuurlijke aangelegenheden; veiligheid en hulpverlening; ruimtelijke ordening en volkshuisvesting; milieu, natuur en landschap; volksgezondheid; en onderwijs en welzijn.

De taken waren:
1. Afstemming en coördinatie, met name de aangelegenheden betreffende het Knooppunt Arnhem-Nijmegen (KAN) en de herziening van de gebiedsindelingen van Gemeenschappelijke Regelingen.
2. Uitvoering van het Besluit Woninggebonden Subsidies (BWS)
Structuur of genealogieHet bestuur bestond uit een Algemeen Bestuur en een Dagelijks Bestuur met een voorzitter. In het Algemeen Bestuur werden de zetels bezet door leden van de colleges van burgemeester en wethouders van de deelnemende gemeenten. Elke gemeente was met twee zetels vertegenwoordigd, op Nijmegen na: die had zes zetels. Het Dagelijks Bestuur telde zes leden: de voorzitter, twee vertegenwoordigers van het westelijke en twee van het oostelijke gedeelte van de regio, en één vertegenwoordiger uit de centrumgemeente.

Het werk voor het secretariaat van het OLRN werd uitgevoerd door de |Bestuursdienst van de Gemeente Nijmegen.