Nijmeegsche Vereeniging voor Kindervoeding en -kleeding Het Schoolkind


ArchiefvormerNijmeegsche Vereeniging voor Kindervoeding en -kleeding Het Schoolkind
Archief129 Nijmeegsche Vereeniging voor Kindervoeding en -kleeding Het Schoolkind
Soort entiteitOrganisatie
Type instellingParticulier
RechtsvormVereniging
Datering1940-1957
PlaatsNijmegen (1940-1957)
Algemene contextDe Nijmeegsche Vereeniging voor Kindervoeding en -kleeding werd op 3 november 1900 opgericht tijdens een vergadering van het bestuur van de afdeling Nijmegen van de Bond van Nederlandsche Onderwijzers. Het streven was om arme kinderen, ongeacht kerkelijke of andere gezindte, van voldoende voedsel en kleding te voorzien. De vereniging kreeg brede steun. Zij haalde haar inkomsten uit de bijdragen van leden en donateurs, uit schenkingen en nalatenschappen, uit de opbrengsten van collecten, uit renten en uit overheidssubsidies. Maaltijden werden verstrekt van oktober tot in maart.

Al sinds 1903 bestond de R.K. Vereeniging voor Kindervoeding en -kleeding 'St. Nicolaas'. Deze voerde dezelfde taken uit voor katholieke kinderen en werd in 1921 hernoemd in de R.K. Vereeniging ‘Het Schoolkind’.

De aantallen kinderen die werden gevoed, namen in de crisisjaren grote proporties aan: namen in de winter van 1903 ruim 160 kinderen deel aan een maaltijd, in 1940 werden meer dan 900 kindermonden gevoed. Op 15 plaatsen in de stad werden toen maaltijden verstrekt.
GeschiedenisMedio 1940 gingen de twee verenigingen samen.

Van na 1945 is weinig meer bekend van de vereniging, behalve dat J.C.A. van Haaren tot in ieder geval 1957 secretaris was.
Functies, beroepen of activiteitenHet doel was voedsel en zo mogelijk ook kleding te verschaffen aan schoolkinderen van arme ouders, voor zover de kinderen geregeld een lagere school in Nijmegen bezochten.
Structuur of genealogieHet bestuur had een voorzitter, een secretaris, een penningmeester en twee gewone leden. Er waren verder werkende, contribuerende en ereleden.
Bron(nen)De Gelderlander en de Provinciale Geldersche en Nijmeegsche Courant, 1900-1950.