389 Dorpspolder Alphen en de Keezen 1880 - 1906


Hoofdcategorie 7 Waterstaat
Archiefvormer Dorpspolder Alphen en Keezen (1880-1906)
Periode 1880 - 1906
Bereik en inhoud Het archief bestaat alleen uit stukken over het geldelijk beheer en eigendommen. Er zijn dus bijvoorbeeld geen stukken over de organisatie en de taakuitvoering.
Het in de titel van de inventaris vermelde beginjaar is het jaar van het oudst bewaard gebleven stuk en dus niet van de oprichting van de organisatie. Het eindjaar is het waarschijnlijk het jaar waarin de polder werd opgeheven.

Naast deze polder was er ook een Dorpspolder Alphen (zie toegang 388). Het onderscheid tussen beide is (nog) niet duidelijk. Misschien zijn de taken en bevoegdheden in 1906 overgegaan op die polder. Het archief omvat voornamelijk financiële bescheiden. Het lijkt erop dat het gaat om het omslaan van bemalingskosten over de dorpspolder Alphen en het gebied de Keezen. De financiële administratie werd bijgehouden door de ontvanger van de dorpspolder Alphen.
Omvang 1,328 m.
Openbaarheid Openbaar
Verantwoording In 1965 werden de archieven van de dorpspolders en buitenpolders van Maas en Waal en het Rijk van Nijmegen beschreven in één, doorlopend genummerde, inventaris. Later werden door het RAN voor de diverse archieven afzonderlijke toegangen aangemaakt. In 2022 werd een groot aantal aanvullingen verwerkt in die toegangen.
Verwerving Ingebruikgeving 1972
Selectie Er zijn geen stukken vernietigd uit dit archief.
Ordening Het archief kent maar twee hoofdrubrieken, een over geldelijk beheer en een over eigendommen.
Taal en schrift Nederlands
Publicaties A.M.A.J. Driessen en G.P. van de Ven, In de ban van Maas en Waal. Waterschapszorg in verleden, heden en toekomst, z.pl. 2004.

H. van Heiningen, Tussen Maas en Waal. 650 Jaar geschiedenis van mensen en water, Zutphen 1971.
AanvraaginstructieOpenbare archiefstukken kunnen via de website en in de studiezaal van het Regionaal Archief Nijmegen worden aangevraagd. Om een archiefstuk aan te vragen via onze website, gebruikt u de knop ‘Aanvragen’ op de detailpagina van het archiefstuk. Om een archiefstuk in de studiezaal aan te vragen noteert u op een aanvraagbriefje de naam van het archief en het inventarisnummer van het betreffende archiefstuk. Zie voor adres en openingstijden de website: https://regionaalarchiefnijmegen.nl.
Citeerinstructie Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met een verkorte aanhaling. Volledig: "Regionaal Archief Nijmegen (RAN), 389 Dorpspolder Alphen en de Keezen 1880 - 1906, inventarisnummer …." Verkort: "RAN, verkorte titel archief, inv.nr. …".